Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatiće 17.600 KM stočarima iz Nevesinja čija je stoka uginula od bolesti plavog jezika, dok će opština izdvojiti 10.000 KM za troškove liječenja životinja, rekao je Srni načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

nevesinje temperatura

On kaže da su 21 stočaru u Nevesinju stigla rješenja u kojima su odobreni različiti novčani iznosi, u zavisnosti od broja uginule stoke.

"Na osnovu dokumentacije koju su prikupile veterinarske i poljoprivredne službe, uputili smo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske za nadoknadu štete, na koji je pozitivno odgovoreno", istakao je Avdalović.

Kada je riječ o pomoći na nivou opštine, Avdalović je rekao da na nju mogu da računaju oni stočari koji su liječenje stoke obavljali pod stručnim nadzorom i preporukama nadležne veterinarske organizacije.

Veterinar Zoran Damjanac naglasio je da je zimski period zaustavio širenje bolesti, ali da je teško prognozirati šta će se dešavati sa dolaskom toplijih dana, ističući da će biti praćene preporuke resornog ministarstva u vezi sa eventualnom vakcinacijom ili nekim drugim mjerama.

Prošle jeseni na području nevesinjske opštine zabilježeno je 350 uginuća stoke, a procenat oboljelih ovaca u stadima kretao se od 10 do 70 odsto.