Ministar za lokalnu upravu i samoupravu Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da će opština LJubinje ubuduće imati veću pažnju ovog ministarstva i Vlade Republike Srpske, napominjući da prethodna lokalna vlast nikada nije aplicirala ni na jedan projekat koji bi donio investicije ovoj izrazito nerazvijenoj hercegovačkoj opštini.

ljubinje

Nakon sastanka sa rukovodstvom opštine LJubinje, Rešićeva je rekla da su prethodne godine propuštene zbog nesaradnje lokalne vlasti i zatvaranja vrata republičkim institucijama koje su imale volju da pomognu rješavanju prioritetnih problema i mogle mnogo da urade za ovu lokalnu zajednicu.

"Ovo je mala opština koja ima poprilično problema i to naslijeđenih, među kojima su višak broja zaposlenih u gradskoj upravi, problem vodosnabdijevanja i drugi infrastrukturni problemi", navela je Rešićeva i dodala da opština sa svojim malim budžetom ne može da riješi te probleme jer najveći dio sredstava odvaja za plate radnicima.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će u narednom periodu nastojati da sa svojim partnerima koji su ranije finansirali infrastrukturne projekte pokušati da iznađe sredstva da se u ovoj opštini riješi problem vodosnabdijevanja za koji je opština već počela da radi projekat.

Ona je istakla da osim redovnog granta koji ima Ministarstvo, postoji puno sredstava koje lokalne zajednice mogu dobiti apliciranjem na određene konkurse.

"Opština LJubinje nikada nije aplicirala, a sredstva na godišnjem nivou su i po 100.000 KM, što nije malo kada su u pitanju ovako male opštine", navela je Rešićeva.

Ona je naglasila da će se Ministarstvo maksimalno uključiti da pomogne predstavnicima lokalne vlasti kako da naprave projekat, kako da apliciraju ali i o pitanju problematike viška zaposlenih.

Rešićeva je napomenula da će sredstvima Vlade Srpske na proljeće biti izgrađen dječiji park na području opštine LJubinje.

Načelnik opštine LJubinje Darko Krunić rekao je novinarima da je ovo bila prilika da se upoznaju sa funkcionisanjem lokalne uprave i problemima koje su naslijedili od prethodne vlasti koja je na čelu opštine bila 20 godina.

Kao probleme koje treba što skorije rješavati, Krunić je naveo vodosnabdijevanje, putnu komunikaciju LJubinje-Stolac, te rješavanje elektro problema.

On je istakao da opština sa vrlo malim budžetom od 1,6 milion KM ne može skoro ništa da ulaže u infrastrukturu, zbog čega je neophodna pomoć i republičkih institucija.

Krunić je ukazao na problem prevelikog broja zaposlenih u opštinskoj upravi, gdje po zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi od njih 29, treba da bude otpušteno 14.

Prema njegovim riječima, jedan broj će biti riješen penzionisanjem, neki će biti zaposleni u druge institucije, ali je neminovno da jedan broj ostane bez posla.