Na najvećoj stranici za onlajn prodaju - "eBay" možete da pronađete sve što vam je potrebno. Ono što je zanimljivo jeste da ako u pretraživaču na "eBayu" ukucate "Bosnia", možete da pronađete mnoge predmete koji će vas oduševiti, najviše zbog cijene po kojoj se prodaju, piše "N1".

novcanica 1KM (2)

Naime, jednu papirnu konvertibilnu marku sa likom našeg nobelovca Ive Andrića korisnik na "eBayu" prodaje za nevjerovatnih 899 dolara.

Korisnik je iz Zagreba, a u opisu stoji da je poštarina za ovu novčanicu iz glavnog grada Hrvatske do Sarajeva 7.5 dolara, što znači da za jednu KM morate izdvojiti 906.5 američkih dolara.

Ova novčanica je davno povučena iz upotrebe, a na sebi čak ima oznaku Specimen, ali njena vrijednost uprkos tome ne pada.

Novčanica potiče iz 1998. godine.

Izdanje je predviđeno za Republiku Srpsku, a Ivo Andrić je napisano na ćiriličnom pismu. Ali, ako obratite pažnju, vidjećete da je napravljena slovna greška, te da umjesto Ivo Andrić na ćirilici piše Ivo Andriđ, dodaje "N1".

novcanica 1KM (1)

Novčanica je uvrštena u ministarski album Specimen. Prema sada dostupnim informacijama, ova novčanica se mogla naći isključivo u Kozarskoj Dubici (nekada Bosanskoj).

Ali tu nije kraj, pomnijom pretragom, postoje UNC novčanice ove serije koje nisu označene kao Specimen, tj. nemaju crveni žig na sebi. Njihova cijena je do 1.800 dolara zbog ekstremnije rijetkosti.

Njen vlasnik takođe živi u Zagrebu.

Novčanica koja je ekipi "N1" bila povod za redove je na "eBayu" označena pod kategorijom UNC, što je skraćenica za uncirculated, što znači da nije bila u platežnom opticaju.

Oni koji još imaju sreću da posjeduju Ivu Andrića sa slovnom greškom, možda mogu zaraditi pristojan novac kod kolekcionara.