Republika Srpska je na kraju prošle godine zabilježila rast prosječne plate, industrijske proizvodnje, ali i izvoza, te broja zaposlenih u industriji u odnosu na decembar 2015. godine, pokazali su podaci Zavoda za statistiku RS, pišu "nezavisne.com".

ekonomija

Tako je prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u RS, isplaćena u decembru prošle godine iznosila 835 KM i u odnosu na decembar 2015. godine realno je veća za 0,4 odsto.

"Najviša prosječna neto plata bila je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.237 KM, a najniža u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 523 marke", rekli su iz Zavoda za statistiku RS.

Prema njihovim riječima, u prošloj godini prosječna neto plata iznosila je 836 KM, i u odnosu na 2015. godinu veća je nominalno za 0,6 odsto, a realno za 1,8 odsto.

Kada je u pitanju kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u decembru 2016. godine, u poređenju sa decembrom 2015, bila je veća za 20 procenata.

U području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji ostvaren je rast od 46,5 odsto, u području vađenja ruda i kamena rast od 23,9 odsto, dok je u području prerađivačka industrija rast od 8,9 odsto.

"Broj zaposlenih u industriji u decembru prošle godine u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2015. godini i u odnosu na isti mjesec prošle godine veći je za 3,3 odsto, dok je u odnosu na novembar 2016. godine ostao nepromijenjen", rekli su iz Zavoda.

Prema njihovim riječima, broj zaposlenih u industriji u periodu januar - decembar 2016. godine, u odnosu na isti period prošle godine, veći je za 1,3 odsto.

Iz Zavoda za statistiku RS su još rekli i da je u periodu januar - decembar prošle godine ostvaren izvoz u vrijednosti od 2,865 milijardi KM, što je za 9,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je, u istom periodu, iznosio 4,406 milijardi KM, što je za 0,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu januar - decembar 2016. godine, najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 499 miliona KM, te u Srbiju 359 miliona KM.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 804 miliona KM, i iz Rusije, u vrijednosti od 556 miliona KM.

Posmatrano po grupama proizvoda, u periodu januar - decembar 2016. godine, najveće učešće u izvozu ostvaruju obrađeno drvo sa 173 miliona KM, što iznosi šest odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), s ukupnom vrijednošću od 516 miliona KM, što iznosi 11,7 odsto od ukupnog uvoza.

Pored toga, iz Zavoda su naveli i da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2016. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku niže za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku niže za 0,2 odsto.