Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ odbila je svih 15 žalbi koje su redovni studenti državnih fakulteta podnijeli ovom preduzeću nakon što je objavljen "redoslijed prvenstva za dodjelu 70 stipendija", nezvanično saznaje portal TrebinjeLive.info.

het stipendije

Prema informacijama do kojih smo došli, u odgovorima na žalbe studenata naveden je čitav niz kontradiktornosti i nelogičnosti, a iskazane činjenice nisu u skladu sa javnim pozivom, koji je prema tome u suprotnosti sa pravilnikom o uslovima i postupku ostvarivanja prava na stipendiju HET-a.

Pored toga, komisija na čijem je čelu bio Srđan Simović, nije se udostojila ni da za skoro četiri mjeseca provjeri da li ima studenata koji su podnijeli zahtjev, a da su u momentu trajanja javnog poziva (15-26. septembar 2016. godine) već primali stipendiju od grada/opštine, republike ili neke druge organizacije.

Tako je, kako saznajemo, lažnu izjavu o neprimanju stipendije dalo više od 10 podnosilaca zahtjeva za dodjelu stipendije HET-a (imena poznata redakciji), koji su prema odluci komisije ovog preduzeća dobili stipendiju, što znači da je zbog nerada ove komisije i lažnih izjava bez stipendije ni kriv ni dužan ostao određen broj podnosilaca zahtjeva.

Pojedini studenti, mahom nezadovoljni odlukama uprave HET-a, odnosno nadležne komisije, tvrde da je u odgovorima kao razlog zbog čega se ne usvaja njihova žalba navedeno da, između ostalog, ne studiraju u Republici Srpskoj.

S druge strane, iste stipendije pomenuta komisija na čelu sa Simovićem dodijelila je određenom broju studenata koji studiraju van granica Republike Srpske, pa ostaje nejasno koje su aršine primjenjivali prema određenim podnosiocima zahtjeva koji studiraju u Mostaru, Beogradu, Novom Sadu...

Ostaje nejasno i to na osnovu čega su pravnici u HET-u, koji su sastavljali odgovore na žalbe, naveli pomenuti razlog, kad u zvaničnom obavještenju (s potpisom i pečatom) njihovog preduzeća od 15. septembra 2016. stoji da pravo na stipendiju imaju svi redovni studenti sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

Odbijeni studenti se žale i da uopšte nije poštovan javni poziv HET-a od 15. septembra 2016. godine, u kome je izričito stajalo da pravo na stipendiju imaju svi studenti, a ne oni koji su u sistematizaciji radnih mjesta potrebnih HET-u - kao što je navedeno u pojedinim odgovorima na žalbe, a pozivajući se na pravilnik o uslovima i postupku ostvarivanja prava na stipendiju.

Što je još gore, javni poziv time nije u skladu sa pomenutim pravilnikom.

Time je, kako kažu studenti, počinjena velika obmana prema njima, kojim bi ova stipendija olakšala školovanje, dok će nekom od njihovih kolega, nebrigom i neradom komisije, biti druga stipendija u kući.

Studenti iz Trebinja su ogorčeni i što nisu imali prednost prilikom dodjele stipendija, već su stipendije dodjeljivane i studentima iz ostalih istočnohercegovačkih opština, odakle, takođe, ima nekoliko studenata koji već primaju stipendiju, a koji su dobili i HET-ovu.

Iako smo ranije pokušali da saznamo koliko je studenata dobilo stipendiju a da nemaju prebivalište u Trebinju, do te informacije nismo uspjeli da dođemo.

Uprava HET-a i nadležna komisija nisu se u posljednjih nekoliko mjeseci udostojili ni da medijima saopšte metodologiju kako su izračunali bodove podnosiocima zahtjeva i na osnovu kojih podataka, pa studenti, s razlogom, sumnjaju u regularnost cijelog postupka.

Ipak, kako nam kažu ogorčeni studenti, s “rogatim se ne mogu bosti”, pa iz tog razloga nisu željeli da njihova imena navodimo u tekstu.

Kako saznajemo, budući imaoci stipendije, prvih 70 sa preliminarne rang liste koja je i konačna, potpisaće ugovore o stipendiranju sa HET-om na period od godinu dana.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će stipendije na mjesečnom nivou da iznose od 200 do 400 KM, taj iznos je smanjen na 100 KM, pa će studenti umjesto od 2.400 do 4.800 na godišnjem nivou dobiti 1.200 KM za dvanaest mjeseci.

BROJKE 

- 15 žalbi odbijeno

- 70 stipendija dodijeljeno

- 10 lažnih izjava

- 100 KM iznos stipendije

- 12 mjeseci traje isplata stipendije.