SKANDALOZNO – Studenti OGORČENI na način kako su dodijeljene stipendije u HET-u, sve žalbe ODBIJENE!

Autor: Božo Morić Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 22. 01. 2017. - 23:42h

Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ odbila je svih 15 žalbi koje su redovni studenti državnih fakulteta podnijeli ovom preduzeću nakon što je objavljen „redoslijed prvenstva za dodjelu 70 stipendija“, nezvanično saznaje portal TrebinjeLive.info.

het stipendije

Prema informacijama do kojih smo došli, u odgovorima na žalbe studenata naveden je čitav niz kontradiktornosti i nelogičnosti, a iskazane činjenice nisu u skladu sa javnim pozivom, koji je prema tome u suprotnosti sa pravilnikom o uslovima i postupku ostvarivanja prava na stipendiju HET-a.

Pored toga, komisija na čijem je čelu bio Srđan Simović, nije se udostojila ni da za skoro četiri mjeseca provjeri da li ima studenata koji su podnijeli zahtjev, a da su u momentu trajanja javnog poziva (15-26. septembar 2016. godine) već primali stipendiju od grada/opštine, republike ili neke druge organizacije.

Tako je, kako saznajemo, lažnu izjavu o neprimanju stipendije dalo više od 10 podnosilaca zahtjeva za dodjelu stipendije HET-a (imena poznata redakciji), koji su prema odluci komisije ovog preduzeća dobili stipendiju, što znači da je zbog nerada ove komisije i lažnih izjava bez stipendije ni kriv ni dužan ostao određen broj podnosilaca zahtjeva.

Pojedini studenti, mahom nezadovoljni odlukama uprave HET-a, odnosno nadležne komisije, tvrde da je u odgovorima kao razlog zbog čega se ne usvaja njihova žalba navedeno da, između ostalog, ne studiraju u Republici Srpskoj.

S druge strane, iste stipendije pomenuta komisija na čelu sa Simovićem dodijelila je određenom broju studenata koji studiraju van granica Republike Srpske, pa ostaje nejasno koje su aršine primjenjivali prema određenim podnosiocima zahtjeva koji studiraju u Mostaru, Beogradu, Novom Sadu…

Ostaje nejasno i to na osnovu čega su pravnici u HET-u, koji su sastavljali odgovore na žalbe, naveli pomenuti razlog, kad u zvaničnom obavještenju (s potpisom i pečatom) njihovog preduzeća od 15. septembra 2016. stoji da pravo na stipendiju imaju svi redovni studenti sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

Odbijeni studenti se žale i da uopšte nije poštovan javni poziv HET-a od 15. septembra 2016. godine, u kome je izričito stajalo da pravo na stipendiju imaju svi studenti, a ne oni koji su u sistematizaciji radnih mjesta potrebnih HET-u – kao što je navedeno u pojedinim odgovorima na žalbe, a pozivajući se na pravilnik o uslovima i postupku ostvarivanja prava na stipendiju.

Što je još gore, javni poziv time nije u skladu sa pomenutim pravilnikom.

Time je, kako kažu studenti, počinjena velika obmana prema njima, kojim bi ova stipendija olakšala školovanje, dok će nekom od njihovih kolega, nebrigom i neradom komisije, biti druga stipendija u kući.

Studenti iz Trebinja su ogorčeni i što nisu imali prednost prilikom dodjele stipendija, već su stipendije dodjeljivane i studentima iz ostalih istočnohercegovačkih opština, odakle, takođe, ima nekoliko studenata koji već primaju stipendiju, a koji su dobili i HET-ovu.

Iako smo ranije pokušali da saznamo koliko je studenata dobilo stipendiju a da nemaju prebivalište u Trebinju, do te informacije nismo uspjeli da dođemo.

Uprava HET-a i nadležna komisija nisu se u posljednjih nekoliko mjeseci udostojili ni da medijima saopšte metodologiju kako su izračunali bodove podnosiocima zahtjeva i na osnovu kojih podataka, pa studenti, s razlogom, sumnjaju u regularnost cijelog postupka.

Ipak, kako nam kažu ogorčeni studenti, s “rogatim se ne mogu bosti”, pa iz tog razloga nisu željeli da njihova imena navodimo u tekstu.

Kako saznajemo, budući imaoci stipendije, prvih 70 sa preliminarne rang liste koja je i konačna, potpisaće ugovore o stipendiranju sa HET-om na period od godinu dana.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će stipendije na mjesečnom nivou da iznose od 200 do 400 KM, taj iznos je smanjen na 100 KM, pa će studenti umjesto od 2.400 do 4.800 na godišnjem nivou dobiti 1.200 KM za dvanaest mjeseci.

BROJKE 

– 15 žalbi odbijeno

– 70 stipendija dodijeljeno

– 10 lažnih izjava

– 100 KM iznos stipendije

– 12 mjeseci traje isplata stipendije.

TAGOVI:

Komentari

Ma ovo nije istina!!! Pa to u hetu su sve vrhunski strucnjacu. Kriminal i korupcija na svakom koraku pa i ovdje. Samo da neko na kraju godine pogleda i uporedi papire gdje ce da zavrsi razlika para i kod koga. Ali bojim se da nema ko to da pogleda. Sve je ti uvezano kao crijeva. Ma ovi sa zalbama su udarili na Republiku Srpsku zar ne?

Odgovori

Sudo predsjednik komisije, pametnom dosta. Sram vas bilo sta radite, ni stipendije niste u stanju da dodijelite kako treba.

Odgovori

Sta imate protiv Suda, zavrsio je covijek fakultet,dobro,privatni, pa sta. Ali je morao otici do Beograda bar 20 puta, zar je to lako. Onda se zaposlijo i isticao se u radu i u stranci,uclanjivao je aktiviste,fino se oblacijo i sva naredjenja predpostavljenih je izvrsavao, moze li to svako! Time je zasluzijo da bude i direktor Heta ili bar neki pomocnik ministra ili ministar necega, to bi bilo logicno kod nas u Snsd.

Odgovori

Pa ovo je klasicni bezobrazluk. Covjek sa privatnim faksom, uz podrsku jos tri covjeka, da odredjuje studentima drzavnih fakulteta imaju li pravo na stipendiju?

E moj sefe!

Odgovori

Odnedavno sef voznog parka. Svugdje je ovo prisutno. Tatini i mamini sinovi dobili jos po 100 KM, a sirotinja nek crkne!

Odgovori

Što mora značiti da čovjek sa privatnog fakulteta ne radi bolje od čovjeka sa državnog fakulteta?

Odgovori

Zbog toga sto si ocigledno zavrsio privatni fakultet a drzavni nisi ni vidjeo. Da jesi ne bi ni postavio ovakvo pitanje koje moze da postavi samo neko sa privatnog fakulteta.

@5897 Kao prvo ne kaže se vidjeo, nego vidio. Valjda si to intelektualcu naučio na državnom, a pitam se kojem i da li si uopšte bilo šta završio, osim što si kivan na neke ljude, pa iskazuješ svoje frustracije ovdje na internetu. Nisam rekao da sam bilo šta završio, pa ni državni ili privatni. Nebitno. Moja poenta je da svi koji završe fax misle da su bogom dani za HET, opštinu ili Elektro ili pak neku drugu državnu firmu. Ako ste eto toliki intelektualci, završili državni, ej molim te, državni, pa ste doživjeli prosvjetljenje i upili toliko znanje, a vi stvorite privatnu firmu, neka stvara novu dobit, a ne da budete trošak ovaj državi.

Kivan sam na ovaj sistem koji zaposljava i kurtu i murtu na grbacu naroda i u het i u opstinu. Kivan sam na to sto danas o narodu odlucuje olos i fukara i sa drzavnih i sa privatnih fakulteta. Privatni fakulteti su tako postavljeni da cim platis prosao si a na drzavnom ima podobro da se namucis. Ovi sto su odlucivali o ovod djeci su pokazali sta je cist lopovluk da ne ulazim u moralne vrednosti.

@6897 Što se toga tiče to si u pravu, ali stani, ko za njih glasa? Opet ona bijeda. Opet narod, kome obećaju nešto više, da ne kažem slažu više, pa glasaju za druge. Trebao bi da im trčkaraš, da lijepiš, da dijeliš letke, da budeš potrčko i da se nadaš, ali samo nadaš, ne i da zahtjevaš, da dobiješ nešto zauzvrat. Ti problematični, kurta i murta, kako ih nazva, će se buniti, prijetiti ili nešto drugo uraditi, pa će ih ovi morati zaposliti, a tebe ili mene, koji ovdje piskaramo niko ništa ne pita. Mi ćutimo, trpimo i nadamo se da će nešto biti bolje sa novom vlašću. Neće! Uvijek će biti isto. Uvijek će zapošljavati poslušnike, probleme, a pošten narod će ispaštati. Fakultet je danas privilegija. Ne može svako poslati dijete u Banja Luku, ne daj Bože u Beograd ili Novi Sad, pa i u Foču. Treba roditeljima kožu da oguliš, da bi završio neki fakultet, koji opet neće vrijediti ništa, ako nemaš neku vezu. Dok se ne napravi revolucija i korjenito skine sve što ne valja, nama neće biti bolje.

Samo članovi Snsd su dobili stipendije.Sta vas to čudi?Oni su gladni i jadni.

Odgovori

Ove sto su dali lazne izjave krivicno goniti. Sram ih bilo.

Odgovori

Potpuno si u pravu. A ove sto su im dodijelili te iste stipendije preispitati i sagledati da li su sposobni za posao koji obavljaju. Sram ih bilo, i jedne i druge.

Odgovori

Napisite javno ko je dao lazne podatke.

Odgovori

Ako je ovo istina….idem odma zvat na viber Gogija M. Da cujem sta se to desava…pa cu vas.izvjestit

Odgovori

ti bijeedo da zoves njega ??? hahahaha

Odgovori

Mladen varesanin nas Mladjo od milja toliko je zauzet da cete morati cekati najmanje godinu dana.Vrijeme za 2017g popunjeno i g.Mrki strpite se do sledeceg Jovan dana.

Odgovori

Komisiju disciplinski goniti, a ove s laznim izjava krivicno. Ovo je dno sta radite, i banalne stvari ste pretvorili da se svima gade. Bruko Trebinjska.

Odgovori

Ja nisam prosao na konkursu na stpendije HET-a i nisam zadovoljan objavljenom rang listom ali isto tako prije nego objavite ove lazne informacije trebali ste se informisati da su opstinske i republicke stipendije studenti primali za 2015 godinu, te ne moze biti duplih korisnika stipendija.

Odgovori

Ti, kao radnik Heta, pritome jos bot sto je jasno, ne mozes ni da konkurises za stipendiju. Poklopi se usima botino i cuti. Cisto da znas, Slavko je u junu 2016 potpisao ugovore o stipendiranju, ali ti to ne znas jer si tada skupljao glasove za crvene.

Odgovori

Dragi Kosta, ti da se imalo razumijes znao bi da se stipendije isplacuju unazad…gledajuci tvoju pricu i ovi ugovori ce tek naknadno biti potpisani tako da apsolutno nikakvog preklapanja ne moze biti. A ova jadna djeca nisu kriva sto im prethodna vlast nije isplavivala stipendije na vrijeme, vec su kasnile i vise od pola godine….Sramota!

Ma sta kazes pametnjakovicu. A sto sad onda kasne. Crveni su u opstini na vlasti? Nego pametnije ti je cuti i ne pravi se da si student kad si BOT. Pljackaju djecu, eto im savjesti i obraza.

Odgovori

Ovo je prljvi ves vlasti rasiren na pijaci! Sram vas bilo!

Odgovori

Ovi sa privatnim fakultetima iz Skutorije Zapadne Hercegovine odlucuju o stipendijama ljudi koji su na drzavnim fakultetima hahahaaaa

Odgovori

Pa dobro, 1200 KM to je ono dacu ti nesto malo para a ti meni nekolika glasa. Trazene su licne karte svih ukucana, kakva je to praksa?? Potrebna im je licna karta ukucana podnosioca zahtjeva(ko razumije shvatice)??? Na koji nacin su bodovani studenti, kako to da neki studenti koji imaju solidna primanja, oba roditelja, izuzetno mali prosjek, i pritom studiraju van granica RS, ne vjerovali ili da visoko su pozicionirani na preliminarnoj listi? Ako je Het planirao dati od 200-400 KM svakom dobitniku stipendije, ta sredstva su morala postojati, gdje je razlika za koju su stipendije smanjene, ko je obrao kajmak? Novca sigurno ne fali, zima je bila jaka, struja se trosila, dobit je zagarantovana…Pitate se zasto omladina odlazi!???? Evo primjera, sta da rede ogorceni studenti? Ali opet dzaba sve, oni sto nemaju nikakve veze, ogorceni odlaze iz RS u svijet u potrazi za boljim zivotom, a oni sto ostaju konkretno u Tb dijele se na one tatine i mamine sinove koji su zaposljeni u jake drzavne firme, ispijaju kafe pod platanima, bahate se u Trebinjskim nocnim klubovima sa „najboljim“ trebinjskim djevojkama(sponzorusama. ima ih previse), a i na one sto nemaju petlje da se otisnu u svijet pa ostaju u Tb da se bave kriminalom ili one najjadnije koji uzimaju od roditelja 2 KM da bi popili kafu i odigrali kladionicu(jer im je ona jedini nacin, da se bar jednu noc ponasaju kao ovi prije pomenuti tatini i mamini sinovi), jer za njih nema mjesta ni u jednoj firmi. Sramota!

Odgovori

al nenznani nemoze da vlada prije nego pametni nastrada i da ljudi zeljni rukovostva cesto puta odricu se cojstva…na obraz ce i na ponos sjesti u stolicu bolju da se smjesti…

Odgovori

Ovaj Maki garant ceka posao u Hetu.
Crvena sekta , kako vas nije sramota rang liste ? Vise od 15 ljudi imalo stipendiju grada u vrijeme vaseg konkursa. Lopovi !

Odgovori

Jos nesto crveni botu , stipendije su studeti primali za 2015/2016 god . A taj isti konkurs Heta je bii u istoj skolskoj godini. Nova pocinje u oktobru ako nisi znao.

Odgovori

Kakve veze imaju opstinska stipendija za 2015/2016 sa ovom stipendijom koja se evidentno isplacuju za 2016/2017. A to sto je ugovor potpisan u junu 2016 za opstinsku stipendiju to samo govori o nemaru nase vlasti,jer bi do tada vec trebala da bude isplacena stipendija za tekucu godinu. Konkurs za HET-ovu stipendiju je izasao sredinom septembra ako se ne varam i logicno je da svi studenti sa visokim prosjecima vec primaju neku stipendiju bilo opstinsku ili drzavnu za tu godinu. Prema tome takodje je logicno da dobitnici HET-ove stipenije nece konkurisati za opstinsku,drzavnu stipendiju za 2016/2017.

Odgovori

Student ,
Nova skolska godina pocinje prvog oktobra .
Konkurs u Hetu je bio 15.9 tako da niko nije mogao donijeti papire od nove akademske 16/17 jer se nije upisao na godinu. Samo je mogao uzeti papire za 15/16.
Ocito nisi upucen.

Odgovori

Ako cemo tako gledati onda su za stipendiju mogli da konkurisu trebinjski studenti sa prosjekom ispod 7,5 jer je 80-90% studenata sa prosjekom preko 7,5 dobilo opstinsku stipendiju.

Odgovori

Sam „odgovor“na zalbu,kojem se,uzgred receno,niko nije ni nadao,pun je neistina,kontradiktornosti i na brzinu nabacanih dva,tri puta ponovljenih fraza,da bi djelovali „ubjedljivije“ i „moćnije“,vodeci se onom „sto vise to bolje“,misleci,valjda,da ce tako zbuniti suprotnu stranu,sta li? O pravopisnim greskama necu ni da govorim! One dovoljno govore o samim autorima i svim saradnicima ovog cirkusa. O njihovoj kompetentnosti u odlucivanju u ovako ozbiljnoj temi. Sramota! Lose je pocelo!

Odgovori

Jedno pitanje ovom sveznalici od studenta zna li on koliko je tzv studenata primalo stipendije od dobrovog vremena do danas a da nikad nisu ni upisali fakultet ti znas kako bi trebalo a druga je stvar kako se radi zato ovdje ne treba nikog braniti treba znat mnogo sta a sve je lako dokazat sve ce isplivat na povrsinu

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja