HERCEG-NOVI - Mladi vaterpolista Nikola Moskov pobjednik je plivanja za bogojavljenski krst, koji je danas tradicionalno održan u Herceg-Novom u luci, u legendarnom Škveru, povodom Bogojavljenja - jednog od najznačajnijih dana u pravoslavnom kalendaru.

plivanje-za-bogojavljenskim-krstom-hn-2017 Foto: Radio Jadran

Ovaj mladić bio je najbrži i najhrabriji preplivavši stazu od 33 metara (koliko je Isus Hristos godina živio) do zlatnog krsta, koji je poslije osvećenja u more bacio iguman u penziji Marko Kalanj.

Moskovu je konkurenciju činilo još 40 takmičara razne dobi.

Među njima, logično, najviše je bilo plivača i vaterpolista Jadrana, ali i nekoliko mladića koji se bave jedrenjem, karateom, džudom i drugim sportovima.

Moskov je istakao da je ponosan što je njemu pripao zlatnik Svetog Save, kojim ga je nagradilo organizator - hercegnovske crkvene opštine po blagoslovu mitropolita Amfilohija na čiju je incijativu prije pet godina obnovljena ova duhovno-sportska manifestacija u Herceg Novi i Klub veterana vaterpolo kluba "Jadran".

"Ovo je moje treće odličje, od toga drugo uzastopno. Postao sam specijalista za ovo priznanje. Ali moja je teritorija voda. Bavim se vaterpolom. Organizacija je mogla biti i bolja, ali važna je činjenica da se pliva u čast Boga za zlatni krst. Pa i hladna voda posebno za nas sportiste nije ništa strašno", rekao je Moskov.

Gramatu sa zlatnikom momku sa Škvera koji je odbrani osvojeno prošle godine uručio je protojerej Blagota Vasiljević .

Ovoj manifestaciji, koju je pratilo oko 1.000 gledalaca, prethodile su litije od crkava Svetog Arhangela Mihaila sa Belaviste i crkve Svetog Spasa sa Tople.

Bivši golman VK "Bokelj" iz Baošića Savo Damjanović nagradio je srebrnjakom najmlađeg učesnika pet i po godina starog Matiju Motiku iz Baošića i najstarijeg plivača Milivoja Denića (57) iz Nikšića.

Na kraju svečanosti namjesnik hercegnovski i paroh topaljski protojerej Radomir Nikčević je u prigodnoj besjedi rekao: "Hvala Bogu što imamo ovakav događaj. Danas plivaju momci na Limu, na Savi, na Dunavu, plivaju i kod nas u gradu plivača, gradu vaterpola , gdje imamo naš 'Jadran' i gdje su nam braća iz kluba veterana 'Jadrana' bili suorganizatori ove manifestacije. Plivamo danas, a kada ćemo prije i kada ćemo značajnije nego za Bogojavljenje. Narod se skuplja oko svetinja i voli svetinje, oli svoje more i svoj zlatni krst. Hvala Moskovu i svima, posebno jedinoj dami u ovom nadmetanju Marini Dukić", rekao je Nikčević.

U ime veterane sve učesnike pozdravio je nekadašnji golman Jadrana Milan Jančić

Svi učesnici su dobili diplome, a druženje je nastavljeno u restoranu „Feral“ na Škveru.