Petar Marić /46/ pobjednik je tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici, koju je prethodno osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

plivanje za bogojavljenski krst trebinje 2017 (1)

Marić je prvi među više od 50 hrabrih plivača isplivao stazu dugo oko 50 metara od Starog grada do platoa ispod hotela "Leotar", a aplauzom ga je pozdravilo više stotina okupljenih sugrađana.

On kaže da već 15 godina pliva za Časni krst i da mu je ovo prva pobjeda.

"Lijep je osjećaj što sam pobijedio u ovoj, kako je rekao vladika Grigorije - rijeci života. Mnogo mi znači što plivam u našoj rijeci i poseban je doživljaj plivati za Časni krst baš na ovaj dan, jer njega čovjek nosi u srcu i uvijek se u životu trudi da ide za tim krstom", rekao je Marić.

Za plivanje u hladnoj Trebišnjici odlučio se iako je imao gripu i temperaturu više od deset dana, jer je, kako je kazao, vjera u Bog ono što ga je na taj čin podstaklo.

Kao prvoplasiranom, njemu je vladika Grigorije uručio zlatnik.

plivanje za bogojavljenski krst trebinje 2017 (1)

U Trebišnjici je danas zaplivao i šesdesetogodišnji Dragan Bodiroga, koji je kazao da je bilo veoma hladno, ali da su ljubav i vjera u Isusa Hrista najvažniji.

"Divan je osjećaj plivati na današnji dan i ja vam to ne mogu opisati riječima. Ovo je veliki dan za sve hrišćane, pa i za mene", rekao je Bodiroga.

Najmlađi učesnici plivanja su ove godine bili dvanaestogodišnji Dimitrije Škrivan i petnaestogodišnji Rade Kukurić, koji su istakli da ih je vukla volja, želja i toplota Bogojavljenja da uđu u vodu i plivaju za Časni krst.

Plivanju za bogojavljenski krst prethodila je Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio vladika Grigorije.

"Niko nas plivati ne može naučiti niko ukoliko ne plivamo. Tako nas niko ne može učiti ni teologiji ako nismo u rijeci, rijeci života. Ukoliko nismo u molitvi i svetoj liturgiji. Ukoliko nismo u tom plivanju, lomljenju i razmišnjanju o Bogu i o sebi i o svijetu u kojem živimo", rekao je vladika Grigorije u prigodnoj besjedi.

Nakon liturgije, od hrama do platoa ispod hotela "Leotar", prošla je svečana litija, u kojoj su, pored više stotina građana, bili i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i njegov zmjenik Mirko Ćurić.

Organizator tradicionalnog plivanja je Crkvena opština Trebinje.