U drugoj polovini 2017. godine počeće se sa izgradnjom zajedničke zgrade pravosudnih organa u Trebinju na prostoru gdje je danas smješten Vatrogasni dom, najavio je Bojan Stević, predsjednik trebinjskog Okružnog suda.

palata pravde

Prema njegovim riječima, u toku je aktivnost na tenderskoj proceduri za izbor izvođača radova, a u savremeno opremljeni objekat svi pravosudni organi trebali bi da budu preseljeni već naredne godine.

"Zahvaljujući programu Evropske unije, koji u BiH provode Visoki sudski i tužilački savjet i Ministarstvo pravde Republike Srpske, a uz podršku Gradske uprave koji su obezbijedili neophodne uslove za realizaciju ove ideje, Trebinje će dobiti reprezentativan objekat u kojem će biti smještena većina pravosudnih institucija sa područja grada", pojasnio je Stević.

On je istakao će ovim projektom rad pravosudnih organa biti efikasniji, kao i da će nova zgrada biti od velikog značaja za cijelu regiju, jer će u njoj biti smješteni Okružni i Osnovni sud, dok će Okružni privredni sud biti premješten u sadašnju zgradu Osnovnog suda.

bojan stevic predsjednik okruznog suda trebinje

Neophodna sredstva za izradu projektne dokumentacije obezbijedila je Vlada Kraljevine Švedske, preko IPA fondova Evropske unije.

Govoreći o rezultatima Okružnog suda u protekloj godini, Stević je istakao da je ukinuto oko pet odsto preduda koje su donijete u ovom sudu, odnosno devet presuda od 1290 - koliko ih je ukupno donijeto u prošloj godini.

"Svi postupci u ovom sudu, u 90 odsto slučajeva, traju do šest mjeseci. Posebno je dobar kvalitet rada u krivičnom odjeljenju, gdje nemamo ukinutih presuda", rekao je Stević.