Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorio izložbu arhivskih dokumenata "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.", koji svjedoče o najznačajnijim događajima tokom postojanja republičkog parlamenta.

izlozba 25 godina narodne skupstine rs

Čubrilović je istakao da je 25 godina za održavanje granica na ovim prostorima dug period tokom koga je bilo dosta burnih događaja.

"Tokom svih tih dešavanja naši prethodnici bili su dostojni i znali kako sačuvati srpski narod na ovom prostoru. Nadam se da ćemo mi i naši nasljednici biti dostojni prethodnika i očuvati ovo što danas imamo", naveo je Čubrilović.

On je dodao da je na izložbi, koju će Trebinjci moći da vide i narednih dana, predstavljena istorija srpskog naroda.

"Ovo je naša istorija, ovo treba da čuvamo i gajimo, da se ponosimo i dostojanstveno odnosimo prema tome", istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, napominjući da je Trebinje, s obzirom na svoju istoriju, jedan od najznačajnijih dijelova Srpske.

Čubrilović je podsjetio da je izložba predstavljena u šest gradova u kojim je, prema njegovim riječima, Narodna skupština Republika Srpska donosila važne odluke, a gdje žele te odluke na ovaj način i da predstave.

izlozba 25 godina narodne skupstine rs

On je pozvao građane da pogledaju izložbu i da prenesu prijateljima šta je prezentovano, napominjući da bi to trebalo da vide i stranci i da im se prenese šta vlast Republike Srpske želi.

"Mi želimo mir, mi želimo jedinstvo, želimo da gradimo Republiku Srpsku u BiH i da se dostojanstveno ponašamo prema svim tim vrijednostima. Želimo i saradnju sa međunarodnom zajednicom, ali ne želimo da nas niko omalovažava kao što se to pokušava ovih dana, da nam ukida praznike i određuje rođendane", rekao je Čubrilović.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je istakao da je Trebinje dalo značajan doprinos na stvaranju južnih granica Republike Srpske, te da je zahvalan što je Čubrilović ovaj grad izabrao za jedan od onih u kojima je proslavljen jubilej Narodne skupštine Republike Srpske.

"Svi moramo s posebnom pažnjom da se obratimo ovakvim događajima, da imamo dane i u školama gdje će se časovi posvećivati Republici Srpskoj, Danu i krsnoj slavi Republike Srpske. Koliko god to neko htio da nam ospori, mi imamo pravo na to. Kao što nemamo pravo da poništavamo one koji su ispred nas postavili temelje Srpske", naveo je Petrović.

On je rekao da će se i buduće generacije odnositi prema nama onako kako se mi odnosimo danas prema važnim datumima.

Direktor trebinjskog Muzeja Ivana Grujić izrazila je zahvalnost što se jubilej 25 godina postojanja Narodne skupštine Republike Srpske na ovaj način proslavlja i u Trebinju.

"Posebna je čast što se u Muzeju Hercegovine, jednoj od najstarijih ustanova kulture u BiH, izložba otvara neposredno nakon proslave Dana Republike Srpske", istakla je Grujićeva.

Autori izložbe arhivskih dokumenata "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016." jesu magistar Bojan Stojanić, Verica Stošić i magistar Goran Đuran iz Arhiva Republike Srpske, a na istraživanju i pripremi izložbe radio je tim istoričara i arhivista.

U muzičkom dijelu svečanosti nastupile su Irina Kapor i Milica Manigoda, učenice trebinjske Muzičke škole.