Stručnjaci upozoravaju da odjeća na putu od fabrike do prodavnice prođe kroz previše ruku, često se skladišti u neprimjerenim uslovima, a prije kupovine isproba je mnoštvo ljudi.

Odjeca pranje

Upravo zbog toga odjeća može biti izvor širenja raznih infekcija, kožnih oboljenja...

“U smislu higijene, najpametnije je oprati odjeću bar jednom, u nekom slučaju i dva puta prije nošenja. Kao dermatolog svjedočio sam raznim kožnim problemima zbog nepranja odjeće i lično ne bih rizikovao”, rekao je za dr Donald Belsito, profesor dermatologije na univerzitetu Kolumbija.

Smatra se da je neoprana odjeća mogući uzročnik pitirijaze (lat. Pityriasis rosea), bolesti koja započinje pojavom jednog primarnog crvenog medaljona na tijelu, nakon kojeg se na koži šire manja žarišta.

Kao najvažniji i najopasniji razlog zašto bi odjeću trebalo oprati stručnjaci navode ostatke boje i hemikalija, poput formaldehida koji se koriste kod proizvodnje.

Upravo je formaldehid krivac za brojne alergije, oslabljeni imunitet, a istraživanja su pokazala da može biti štetan za zdravlje.

Nalazi se u odjeći koja se ne gužva, a treba obratiti pažnju i odeću od sintetičkih tkanina, jer se one boje štetnin azo-anilin bojama.

Ako inače imate problema s alergijama, zbog ovih stvari možete dobiti jaku reakciju, dok kod ostalih ljudi one mogu izazvati iritaciju.