Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Bileći da institucije, ali i društvo u cjelini, moraju više podsticati domaću proizvodnju i da treba podržati privrednike kao što je Nenad Vukoje, vlasnik Mljekare "Pađeni".

cubrilovic mljekara padjeni bileca

Nakon obilaska pogona ove mljekare, Čubrilović je izrazio zadovoljstvo što u Republici Srpkoj postoje takvi proizvođači, na koje treba da se ugledaju i drugi privrednici.

"Ova mljekara ima kooperante širom BiH, opremljena je prema najmodernijim tehnološkim standardima i spremna je da svoje kvalitetne proizvode plasira na najzahtjevnija evropska tržišta", istakao je Čubrilović.

On je dodao da je za svaku pohvalu to što jedna mala opština ima proizvođača koji zapošljava stotinjak radnika, koji primaju redovne plate, te što širi svoje kapacitete i povećava broj kooperanata, od čega koristi ima, ne samo ova opština, već i cijela Republika Srpska.

"Moramo se bazirati na domaću proizvodnju i zdravu hranu, zbog čega je veoma bitno da u Republici Srpskoj imamo što više ovakvih proizvođača", naglasio je Čubrilović.

Vukoje je rekao da je prošla godina bila izuzetno uspješna i da je mljekara zabilježila rast proizvodnje za oko 20 odsto.

"Prošle godine prosječna proizvodnja na mjesečnom nivou bila je oko milion litara mlijeka, a ove godine planiramo da imamo oko 1.200.000 litara, dok će prerada na godišnjem nivou biti 13 do 14 miliona litara", rekao je Vukoje i najavio da će već na početku godine biti uloženo oko 1,5 miliona KM u novu tehnologiju, te da će proizvodni pogon biti proširen za oko 800 metara kvadratnih.

On je naveo da Mljekara "Pađeni" svoje proizvode trenutno plasira na tržište BiH i djelimično Crne Gore, te da je u planu da polovinom ove godine neke proizvode počnu izvoziti u EU, napominjući da mljekara ima četrdesetak proizvoda - tradicionalne, fermentisani program, kao i polutvrde i meke sireve.

Vukoje kaže da mljekara trenutno ima kooperante u 16 opština Republike Srpske, da je "pokrila" cijelu istočnu Hercegovinu, te da jednu količinu mlijeka kupuje i u Federaciji BiH, ističući da će potrebe "Pađena" narednih godina biti mnogo veće.

On kaže da je mljekara sa 96 zaposlenih spremna da realizuju sve planove.

Smatra da bi BiH trebalo mnogo više da radi na podsticanju domaće proizvodnje.

"U BiH se uveze polutvrdih proizvoda u vrijednosti kompletne prerade mlijeka u Republici Srpskoj. Svaki dan se uveze 20 do 25 tona proizvoda, a niko ne gleda sastav tog proizvoda. To nije sir od mlijeka, već od najlošijih biljnih masti, tako da treba iznaći način da potrošač zna šta kupuje i da to bude kvalitetno", kaže Vukoje.