U protekloj godini Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918., potomaka i poštovalaca ratnih veterana ostvarilo je niz važnih ciljeva kao što su izdavanje monografije o ratnim dobrovoljcima i restauracija jedine dobrovoljačke zastave sa ovih prostora.

udruzenje ratni dobrovoljci prijem (3)

U ovoj godini pred sebe su stavili ostvarivanje dugogodišnje vizije - izgradnje spomenika trebinjskim dobrovoljcima, a zajedno sa gradom Trebinjem biće organizovana i svečana akademija povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta, najavljeno je na prijemu ovog Udruženja povodom početka Nove godine.

Govoreći o monografiji „Hercegovci – srpski ratni dobrovoljci u ratovima Crne Gore i Srbije 1912-1918“, predsjednik pomenutog udruženja Vujadin Vuković je kazao da se u njoj nalaze imena 4.882 dobrovoljca sa područja Hercegovine, kao i da će uskoro početi sa radom veb sajt "dobrovoljci.org".

On je podsjetio da je udruženje poslije dugo godina, zahvaljujući stručnim ljudima u Beogradu, izvršilo restauraciju jedine dobrovoljačke zastave sa ovih prostora, koju će zainteresovani moći da pogledaju kao stalnu postavku u Muzeju Hercegovine.

"Na zastavi je, prilikom restauracije kada je skidan grb, pronađen engleski natpis. Tako će na ovoj zastavi sada sa jedne strane da stoji natpis na srpskom, a na drugoj na engleskom jeziku", rekao je Vuković.

Udruženje će uskoro dobiti i nove prostorije za rad, kako bi na dostojanstven način obilježili 21 godinu od reosnivanja i 70 godina od zabrane rada od strane komunističke vlasti.

Na svečanom prijemu u ovom udruženju, kao i ranijih godina, prisustvovao je i novi gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je članovima udruženja obećao nove prostorije i podsjetio na značaj njihovog bitisanja u Trebinju.

"Ovo udruženje je veoma važno, jer podsjeća da je srpski narod podnio velike žrtve. Iz tog razloga se veoma važno sjetiti ovakvih događaja, jer koliko mi držimo do naših predaka toliko će i potomci držati do nas", rekao je Petrović.

On je kazao da je sa Udruženjem ratnih dobrovoljaca već dogovorio da sa gradom zajedno učestvuju u organizaciji svečane akademije povodom godišnjice proboja Solunskog fronta, koja će, kako je napomenuo, biti upriličena na dostojanstven način i na kojoj će nam mnogi pozavidjeti.

Petrović je istakao da ovo udruženje u narednom periodu treba da ima svoju tačku dnevnog reda na sjednicama lokalnog parlamenta, kako bi se svi zajedno podsjećali na slavne pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Gradonačelnik je predsjedniku udruženja Vujadinu Vukoviću predao knjigu "Ratni album", u kojoj je na prvoj stranici patrijarh Irinej i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a koja predstavlja najvjerodostojniji album svih vođa Prvog i Drugog balkanskog rata i Prvog svjetskog rata.

udruzenje ratni dobrovoljci prijem (3)

SVE NEVLADINE ORGANIZACIJE NA JEDNOM MJESTU

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović najavio je danas da će se sve nevladine organizacije uskoro naći na jednom mjestu - u prostorijama stare zgrade skupštine opštine, u Nemanjinoj ulici, gdje će imati jedno električno brojilo i jedan vodomjer.

"Bespotrebno je trošiti veliki novac na prostorije, kad imamo našu zgradu", zaključio je Petrović.

udruzenje ratni dobrovoljci prijem (3)