Drugim mjestom u SVIJETU krunisana takmičarska sezona RADIO kluba“Trebinje“

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 16. 01. 2017. - 19:43h

Prije nekoliko dana u Radio klub “Trebinje” E73DPR stigla je informacija koja je sa nestrpljenjem očekivana, a riječ je o konačnim rezultatima prošlogodišnjeg “CQ WW VHF” takmičenja (CQ World Wide VHF Contest), koje organizuje prestižni američki radio-amaterski magazin “CQ”.

radio klub trebinje

U ovom najvećem svjetskom radio-amaterskom takmičenju na frekventnim opsezima 50 MHz i 144 MHz trebinjski radio-amateri su prisutni od 2011. godine i spadaju među rijetke učesnike iz RS/BiH, ali i šireg regiona.

Iako za vrijeme održavanja takmičenja uslovi za prostiranje radio-talasa na opsegu 50 MHz nisu bili obećavajući, uz iskustvo iz prethodnih godina i dobro pripremljenu tehniku, uz maratonski rad od 30 časova, urađeno je 326 radio-kontakta sa 158 polja (Grig Square) što je trebinjskom Klubu donijelo 51,508 poena, te u kategoriji “jedan operator – 50 MHz” (Single op / 50 MHz) obezbijedilo drugo mjesto u generalnom poretku u svijetu u konkurenciji preko 500 učesnika.

Prvo mjesto pripalo je stanici iz Sardinije IS0BSR, dok su pozicije od trećeg do petog mjesta pripale bugarskim stanicama.

Trebinjski klub u ovom takmičenju je predstavljao Zoran Aleksić, a takmičarski znak je bio E7TT. Ovo je Zoranov ponovljeni uspjeh, jer je 2014. godine na svoj lični pozivni znak E73S u ovom takmičenju osvojio drugo mjesto.

Ovaj plasman je samo kruna na prošlogodišnju takmičarsku sezonu Kluba na opsegu 50 MHz.

U takmičenju Prvog regiona IARU na 50 MHz (Evropa i Afrika) u kategoriji više operatora, koje je radio klupski tim u sastavu Zoran Aleksić – E73S, Mlade Elčić – E73RO i Dejan Draganić – E73NO osvojeno je 6. mjesto u konkurenciji 120 učesnika, a zatim je isti tim osvojio prvo mjesto u međunarodnom takmičenju “Tesla memorijal 50 MHz” koje organizuje Savez radio-amatera Vojvodine i treće mjesto u rumunskom takmičenju “YO7VS memorijal”.

Da napomenemo da su radio-amaterska takmičenja specifična jer se na rezultate nekada čeka mjesecima. Prvo je potrebno vrijeme da učesnici, u ovom slučaju iz cijelog svijeta, organizatoru dostave svoje takmičarske dnevnike, zatim da se provjeri ispravnost podataka svake održane radio-veze, a radi se o desetinama hiljada kontakta, da bi se na kraju svega dobio konačan plasman.

Pored ovih uspjeha na 50 Mhz opsegu u 2016. godini Klub se može pohvaliti još jednim veoma dobrim plasmanom na KT opsegu 28 MHz. U svjetskom takmičenju “WPX RTTY” digitalnim teleprinterskim modom operator Mladen Elčić – E73RO je u generalnom plasmanu osvojio 3. mjesto u Evropi i 6. mjesto u svijetu.

Nadamo se da će i ova takmičarska godina biti uspješna za članove Radio kluba “Trebinje”, što bi na najljepši način krunisalo i obilježilo proteklih 7 decenija postojanja i rada ove organizacije.

Da napomenemo da će 2018. godine biti obilježen jubilej 70 godina od osnivanja Radio kluba “Trebinje”.

TAGOVI:

Komentari

:)Ponos…….I,u ratu i u miru su sa strahopostovanjem spominjani trebinjski radio-amateri…….

Odgovori

Svaka cast Zoki. Cestitke na dugogodisnjem uspjesnom radu.

Odgovori

Moze li se taj radio malo bolje modernizirat a ne da vam izgleda kao magacin

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja