Prije nekoliko dana u Radio klub “Trebinje” E73DPR stigla je informacija koja je sa nestrpljenjem očekivana, a riječ je o konačnim rezultatima prošlogodišnjeg “CQ WW VHF” takmičenja (CQ World Wide VHF Contest), koje organizuje prestižni američki radio-amaterski magazin “CQ”.

radio klub trebinje

U ovom najvećem svjetskom radio-amaterskom takmičenju na frekventnim opsezima 50 MHz i 144 MHz trebinjski radio-amateri su prisutni od 2011. godine i spadaju među rijetke učesnike iz RS/BiH, ali i šireg regiona.

Iako za vrijeme održavanja takmičenja uslovi za prostiranje radio-talasa na opsegu 50 MHz nisu bili obećavajući, uz iskustvo iz prethodnih godina i dobro pripremljenu tehniku, uz maratonski rad od 30 časova, urađeno je 326 radio-kontakta sa 158 polja (Grig Square) što je trebinjskom Klubu donijelo 51,508 poena, te u kategoriji “jedan operator – 50 MHz” (Single op / 50 MHz) obezbijedilo drugo mjesto u generalnom poretku u svijetu u konkurenciji preko 500 učesnika.

Prvo mjesto pripalo je stanici iz Sardinije IS0BSR, dok su pozicije od trećeg do petog mjesta pripale bugarskim stanicama.

Trebinjski klub u ovom takmičenju je predstavljao Zoran Aleksić, a takmičarski znak je bio E7TT. Ovo je Zoranov ponovljeni uspjeh, jer je 2014. godine na svoj lični pozivni znak E73S u ovom takmičenju osvojio drugo mjesto.

Ovaj plasman je samo kruna na prošlogodišnju takmičarsku sezonu Kluba na opsegu 50 MHz.

U takmičenju Prvog regiona IARU na 50 MHz (Evropa i Afrika) u kategoriji više operatora, koje je radio klupski tim u sastavu Zoran Aleksić - E73S, Mlade Elčić - E73RO i Dejan Draganić - E73NO osvojeno je 6. mjesto u konkurenciji 120 učesnika, a zatim je isti tim osvojio prvo mjesto u međunarodnom takmičenju “Tesla memorijal 50 MHz” koje organizuje Savez radio-amatera Vojvodine i treće mjesto u rumunskom takmičenju “YO7VS memorijal”.

Da napomenemo da su radio-amaterska takmičenja specifična jer se na rezultate nekada čeka mjesecima. Prvo je potrebno vrijeme da učesnici, u ovom slučaju iz cijelog svijeta, organizatoru dostave svoje takmičarske dnevnike, zatim da se provjeri ispravnost podataka svake održane radio-veze, a radi se o desetinama hiljada kontakta, da bi se na kraju svega dobio konačan plasman.

Pored ovih uspjeha na 50 Mhz opsegu u 2016. godini Klub se može pohvaliti još jednim veoma dobrim plasmanom na KT opsegu 28 MHz. U svjetskom takmičenju “WPX RTTY” digitalnim teleprinterskim modom operator Mladen Elčić – E73RO je u generalnom plasmanu osvojio 3. mjesto u Evropi i 6. mjesto u svijetu.

Nadamo se da će i ova takmičarska godina biti uspješna za članove Radio kluba “Trebinje”, što bi na najljepši način krunisalo i obilježilo proteklih 7 decenija postojanja i rada ove organizacije.

Da napomenemo da će 2018. godine biti obilježen jubilej 70 godina od osnivanja Radio kluba “Trebinje”.