Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da se opštini Ljubinje mora posvetiti veća pažnja, te iznaći način da se u što skorije vrijeme riješe problemi vodosnabdijevanja, elektronapajanja i putne komunikacije prema Stocu, sa kojima se ova lokalna zajednica suočava već godinama.

cubrilovic ljubinje 1

Čubrilović je nakon razgovora sa predstavnicima opštine Ljubinje izjavio da su problemi sa kojima se ona susreće od ranije poznati, te da je danas dogovoren put i način kako da se iznađu sredstva da bi se riješili prioritetni problemi.

"Ljubinje je rubna nerazvijena opština koja velikim dijelom graniči sa Federacijom BiH zbog čega često dolazi i do problema u elektrosnabdijevanju", istakao je Čubrilović, napominjući da nije samo riječ o infrastrukturnim, već i egzistencijalnim problemima, s obzirom da veći broj firmi ne radi i da nema uslova za veća ulaganja.

Čubrilović je istakao da opština Ljubinje mora imati više razumijevanja od svih instanci i institucija, ne samo u Republici Srpskoj, već i međunarodne zajednice koja je u ovoj lokalnoj zajednici prisutna putem raznih projekata.

On je naveo da opština mora da završi svoj dio posla kada je riječ o kreditnim linijama koje su aktuelne, napominjući da je neophodno da pripremi odgovarajuću dokumentaciju i ekonomsku opravdanost za ulaganja u pojedine projekte, te izrazio nadu da će načelnik opštine Darko Krunić sa saradnicima u narednih nekoliko mjeseci završiti poslove koji su u njihovoj nadležnosti.

"Ja sam obećao da ću se aktivno uključiti da u narednih nekoliko mjeseci počnemo realizaciju poslova na rješavanju ovih pitanja kako bi život stanovnika ove male opštine učinili lakšim", naglasio je Čubrilović.

Čubrilovbić je u Ljubinju posjetio i Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama "Zračak" i uručio im simboličnu novčanu pomoć.

On je izrazio nadu da će ovo udruženje, koje radi na zadovoljstvo djece i roditelja, imati razumijevanje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i svih drugih institucija kako bi moglo da i ubuduće funkcioniše.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić zahvalio je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske što je pokazao interesovanje za ovu opštinu i iskazao spremnost da pomogne pri rješavanju prioritetnih problema.

On je ponovio da su problemi koje bi trebalo prvo rješavati putna komunikacija Ljubinje-Stolac, elektronapajanje i vodosnabdijevanje.

Predsjednik Udruženja "Zračak" Slavica Turanjanin istakla je dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, te dodala da im je neophodna finansijska podrška kako bi obezbijedili rad sa djecom duže od dva sata dnevno, koliko sada rade.

cubrilovic ljubinje 1

"Zalažemo se za jedan novi vid prava za našu djecu, a to je invalidnina jer njihovi roditelji imaju velike troškove tako da je neophodan neki vid dodatne pomoći", rekla je Turanjaninova.

Kao jedan od problema ona je navela kategorizaciju djece, pojašnjavajući da ona koja su kategorisana do 15. godine poslije smrti roditelja nasljeđuju penziju, dok ona koja nisu nemaju to pravo.