Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će se svaki sljedeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja u vezi sa putničkim vozom Beograd-Kosovska Mitrovica, završiti loše.

Tomislav nikolic

"Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori. Neka nas ne izazivaju", rekao je Nikolić novinarima, poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, održane povodom pokušaja Albanaca da napadnu srpski voz.

Nikolić je rekao da je njegova sugestija da se sada u Briselu, u dijalogu Beograda i Prištine, pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe do Kosovske Mitrovice, jer je sve drugo bespredmetno.

"Jer, ako nema slobode kretanja, o kakvoj zapadnoj civilizaciji govorimo? Garanti slobode kretanja su EU i NATO, ali ako to ne žele da obezbede, o čemu razgovaramo sa Prištinom i EU?", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je jučerašnji dan bio na ivici sukoba sa privremenim institucijama Prištine, te daje pojavljivanje albanskih specijalaca "Rosu" na sjeveru Kosova bio znak da Albanci žele rat.

"Ta jedinica se ne bi izvukla sa severa", rekao je Nikolić navodeći da je zajednička ocjena na sjednici Savjeta bila da je Srbija juče dobro postupila /kada je zaustavila voz u Raškoj/ i da nema osnova za likovanje Albanaca.

Nikolić je istakao da diplomatska akcija Srbije ide u više pravaca i da mnogo država podržava njen stav, te da očekuje da se izjasni EU i da kaže da li premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa laže kada kaže da je Priština imala podršku EU i Zapada.

Nikolić je naveo da su on i premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučili da juče zaustave putnički voz, koji je bio toliki problem za EU, SAD i privremene institucije u Prištini.

Nikolić je ocijeno da je sprečavanjem voza da dođe do Kosovske Mitrovice pregaženo nekoliko sporazuma Beograda sa privremenim institucijama u Prišitni, koji govore o slobodi kretanja za sve stanovnike Kosova i MEtohije.

Dodao je da se ti sporazumi tiču i specijalnih albanskih jedinica "Rosu", koje ne smiju bez odobrenja NATO i lokalne zajednice da se pojavi na teritoriji sjeverno od Ibra.

"Što je to juče takozvanoj međunarodnoj zajednici i Albancima u Prištini smetao jedan voz? Možda zato što je na njemu pisalo da je Kosovo Srbija i što je unutar ukrašen srpskim freskama", rekao je Nikolić.

On je dodao da onda Srbi ne bi trebalo da puste nijednog Albanca da prođe kroz teritoriju centralne Srboje, posebno ne one sa dokumentima nezavisnog Kosova.

Nikolić je rekao da mu se čini da su ovo trzaji odlazeće američke admnistracije, čiji predstavnici opravdavaju nazive ulica i trgova po Kosovu, koje su dobili podržavajući nezavisnost Kosova.

"EU i NATO nisu bili u stanju da daju pravi odgovor u situaciji kada bi hiljade Srba ostalo bez zaštite. Zato smo mi spremni da sprečimo proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, ako bilo ko to izazove", rekao je Nikolić.

On je dodao da Srbija nikada neće izazivati sukob, niti ga započeti, ali kao država mora da štiti svoj narod i teritoriju.

Nikolić je ocijenio da je očigledno da sporazumi iz Brisela, između Beograda i Prištine, služe samo da se opomene Srbija šta je sve prihvatila, a da ih Albanci i Priština pogaze.

Nikolić je istakao da Srbija ne želi sukobe, ali da postoje situacije i okolnosti u kojima više ne može da se ponaša prema svojim željama, nego obavezama.

"Mi ćemo postupati po Ustavu Srbije, prema kojem smo dužni da obezbedimo svaki pedalj teritorije i svakog našeg građanina. Neka nas ne izazivaju", rekao je Nikolić.

On je naveo da su policija, vojska, vlada, bezbjednosne strukture jedinstveni u tome da je juče Srbija postupila dobro.

Nikolić je naglasio da je Srbija spremna da pošalje oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo.

"Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put", poručio je Nikolić - odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe.