Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da je Priština potezima koje je danas preduzela, povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

aleksandar vucic

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji, poslije sednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, upozorio i zamolio Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju na oružjem napadaju Srbe, jer, kako je istakao Srbija to neće dozvoliti.

Isti stav prenio je šefu evropske diplomatije Federiki Mogerini, kojoj je takođe rekao da je razočaran reagovanjem EU na ovu situaciju, te najavio da će o današnjim događajima i ponašanju Prištine obavjestiti i Moskvu, Kinu i SAD.

On je podsjetio da je jutros, u 8.30, iz Beograda krenuo putnički voz, koji je trebalo da spaja ljude, gradove, u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, zakonima svih zemalja svijeta, najvišim vrijednostima i standardima EU, a to je sloboda kretanja ljudi.

"Voz je krenuo na put, a ne tenk, a onda su počele da se događaju neverovatne stvari. Večeras smo saznali da su Albanci, njihove specijalne snage deo pruge pokušale da miniraju. Nisu bili sasvim sposobni da urade to na valjan način", kazao je Vučić.

On je rekao da je Priština poslala jedinice iz mjesta Lužane, najlojalnije njima, u kojima nema nijednog Srbina, sa dugim cijevima, na prelaz Jarinje.

Na Jarinju, kako je dodao, trebalo je da uhapse mašinovođu Milenka Stefanovića i putnike voza, i time - ne, kao što smo mislili, da ostvare neku političku pobjedu - već da dovedu do sukoba većih razmjera.

Kako je ukazao, Srbi, kada su vidjeli šta Albanci čine, okupili su se i okružili albanske jedinice.

Premijer Srbije je precizirao da se radi o Srbima koji žive na području opštine Leposavić, gdje žive gotovo samo Srbi. Na to su, kako je srpski premijer istakao, Albanci poslali, mimo odobrenja NATO, 17 blindiranih, oklopnih vozila tipa "Kobra", sa specijalnim jedinicama ROSU, na sjever Kosova i Metohije sa željom da izazovu sukob, da počne sukob širih razmjera na teritoriji zapadnog Balkana.

"Moja je odluka bila u tom trenutku, i njom se ponosim, i ne mora niko drugi da bude kriv za to, da zaustavim voz u Raški, da sačuvam živote naših ljudi, izbegnem sukobe i pokažemo da želimo mir", poručio je srpski premijer.

On je istakao da je tražio hitne razgovore sa svim svjetskim liderima i da se već čuo sa šefom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koju je obavijestio o situaciji i prenio koliko je razočaran reakcijom EU po tom pitanju.

"Upoznaćemo rukovodstvo Ruske federacije, kao i rukovodstvo Kine, a večeras ili sutra razgovaraću i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom da ga upoznam sa ratnim igrama, koje je Priština pripremala, a nisam siguran da nisu imali nečiji blagoslov", kazao je on.

"Srbija želi mir i daće sve, te donositi političke odluke i one koje joj ne idu u prilog jer želi mir", rekao je Vučić.

On je upozorio  večeras da Srbije nikome neće dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe, i zamolio sve, posebno Albance, da se ponašaju odgovorno i da razumiju da je mir u svačijem interesu.

"Mir je apsolutno u svačijem interesu, neka se ne igraju i ne ruše ono što smo dugo gradili, a to su mir i sigurnost za sve građane. Voz sa običnim putnicima nije pretnja nikome, kao ni čokoladica, a ni đuveč", rekao je premijer Srbije.

Kako je dodao, Srbija nikome problem nije napravili, a prolazili su kako je istakao, svakoga dana, 50 autobusa i sa zelenim orlovima i sa crnim orlovima i nikada nisu imali probleme...".

"Ko misli da je jak i da preti, ima moju molbu da to ne čini i neka dobro razumeju šta sam im poručio", rekao je Vučić.

Dodao je da nikome ne prijeti, već da moli Albance da ne ubijaju Srbe jer Srbija to neće dozvoliti.

"Ovo je moje poslednje upozorenje, moja molba Albancima da ni ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu i Metohiji, jer Srbija to neće dozvoliti", rekao je srpski premijer.

On je rekao da nikome ne preti, već da moli Albance da se ponašaju odgovorno, jer je u svačijem interesu da se očuva mir, te da ni ne pokušaju da napadnu Srbe: "Pošto ćemo morati da zaštitimo svoj narod".

"Nemoj da govore da ja pretim, ja ne pretim, samo ih molim da ne ubijaju Srbe - moja je molba da ne ubijaju Srbe, jer Srbija to neće dozvoliti", naglasio je Vučić.

Ponovio je da je njegova molba kosovskim Albancima da se "ne igraju mirom" i da "ne ugroze ono što smo dugo, dugo gradili, a to su mir i sigurnost za sve građane".

"Moja poslednja molba i upozorenje svim Albancima na Kosovu i Metohiji jeste da nećemo dozvoliti napade na Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe", naglasio je Vučić. Srbe je pozvao da ostanu na svojim ognjištima.