Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je noćas da Crnu Goru "drži šačica kulaka (seoskih bogataša) koji su je opljačkali i obogatili se preko noći".

mitropolit crnogorsko-primorski amfilohije

Amfilohije je to rekao tokom služenja molebana u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, poslije dočeka takozvane pravoslavne Nove godine, odnosno Nove godine po starom, Julijanskom kalendaru.

- Južnoslovenski komunizam, kao jedna velika ideja, nije uspjela zato što nije bilo Božijeg blagoslova. Zato što se temeljila na ubistvu Boga u ljudima. Zato je sve što su stvarali njeni sinovi oteto, opljačkano je - kazao je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a prenose podgorički mediji.

 Po njegovim riječima, to je slučaj sa svim južnoslovenskim narodima, pa i sa Crnom Gorom.
- Danas u Crnoj Gori imamo šačicu kulaka, bogataša koji su je opljačkali i obogatili se preko noći opljačkavši i otevši ono što nije njihovo. Njihovi oci su ubijali buržoaziju, a oni su sada nova buržoazija. Grade novu budućnost na otimanju, bratoubistvu - rekao je Amfilohije.

Mitropolit, koji je oštar protivnik članstva Crne Gore u NATO-u, osvrnuo se u obraćanju i na to pitanje i Severnoatlanski savez i novi svjetski poredak uporedio s "krstaškim ratovima, inkvizicijom, Napoleonom, fašizmom, nacizmom, komunizmom…".

- Ono što su radili krstaški ratovi, inkvizicija, Napoleon, fašizam, nacizam i komunizam, to je ono što sada ovaj novi globalni poredak radi. Istim putevima, istim metodama, novim pravilima, bombardovanjima Srbije i Crne Gore, otimanjem Kosova i Metohije - naveo je Amfilohije.

Pomenuo je stav da je crnogorsko priznanje Kosova "najveća i strašna izdaja Crne Gore".

Oko stotinu ljudi sinoć je po hladnom vremenu u centru Podgorice dočekalo Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Doček je organizovao opozicioni Demokratski front (DF), a pridružio im se i nekadašnji premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović.