Prekomjerna zapošljavanja prethodne gradske vlasti u Javno preduzeće za komunalnu hidrotehniku "Vodovod" a.d. Trebinje, stigla su na naplatu, pa će Trebinjci predizborna i postizborna izmišljena radna mjesta platiti skupljom vodom od oko šest odsto ili za oko četiri pfeninga po metru kubnom, saznaje TrebinjeLive.info.

vodovod trebinje

Time će se, kako saznajemo, nadoknaditi nepredviđeni troškovi izmišljenih radnih mjesta prethodne gradske vlasti i neplanirani troškovi poštanskih usluga za dostavu računa u iznosu od oko 150.ooo KM, dok bi se u suprotnom određen broj radnika ovog preduzeća našao pred otkazom.

Ovim poskupljenjem, cijena vode za domaćinstva bi umjesto dosadašnjih 0,73 KM po metru kubnom, iznosila 0,77 KM, što je daleko manje od prethodnog zahtjeva rukovodstva Vodovoda iz 2015. godine kada je traženo da voda za građane poskupi čak 26 odsto ili za oko 0,19 pfeninga.

Siguran finansijski gubitak sa postojećim cijenama vode u 2017. godini predviđen je i u planu rada i poslovanja ovog preduzeća za ovu godinu, zbog čega je poskupljenje vode neminovno, s obzirom da je odluka grada da budžetska sredstva ne idu u tekuću potrošnju, već u kapitalne investicije, što znači da neće biti subvencionisanja javnih preduzeća.

"U prethodnom periodu preduzimane su mjere na smanjenju troškova, a pozitivno poslovanje se može ostvariti samo uz podršku lokalne zajednice (nadoknada iz budžeta) ili dovođenjem cijena na njihov ekonomski opravdani nivo", navodi se, između ostalog, u planu rada i poslovanja za 2017. godinu, koji je u posjedu portala TrebinjeLive.

Kako saznajemo, zahtjev Vodovoda za poskupljenjem svojih usluga uskoro će stići i na adresu Skupštine grada Trebinja, a konačnu odluku donijeće odbornici.

Rukovodstvo Vodovoda je i sredinom 2015. godine tražilo poskupljenje svojih usluga i to za nevjerovatnih 26 odsto za stanovništvo i 24 odsto za odvodnju i prečišćavanje.

KAPITALNI PROJEKTI U 2017. GODINI

U godini pred nama planiran je početak rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja će se finansirati sredstvima kredita Evropske investicione banke i grada Trebinja.

Biće formiran i podsistem III i II visinske zone vodosnabdijevanja na desnoj obali Trebišnjice, te završetak projekta sistema vodosnabdijevanja na lijevoj obali Trebišnjice.