Izgradnja modernog graničnog prelaza Ivanica između BiH i Hrvatske trebalo bi da počne na proljeće, a radovi će koštati dva miliona KM.

granicni prelaz ivanica sa hrvatskom

Izjavio je ovo za "Nezavisne" Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je istakao da je izgradnja ovog prelaza kasnila zbog velikog problema u vezi s eksproprijacijom zemljišta.

"Međutim, to je sve riješeno, a trajalo je tri godine i više nema prepreka izgradnji", rekao je Kovačević.

Ovaj prelaz na putnom pravcu između Trebinaj i Dubrovnika u žižu javnosti proteklih dana je dospio nakon što su ga blokirali povratnici iz istoimenog srpskog naselja u federalnoj opštini Ravno, jer danima nisu imali struje, vode ni telefonskih linija.

Granični policajci, umjesto u kontejnerima, posao su obavljali iz auta, kako bi se barem malo ugrijali, iako u njemu nisu imali nikakvu vezu niti bazu podataka.

Problem nije prisutan samo na Ivanici, budući da i na mnogim drugim graničnim i pograničnim prelazima u BiH nisu zadovoljavajući uslovi za normalan rad graničnih policajaca i carinika.

To je problem na koji već duže vrijeme upozoravaju graničari, ali i predstavnici nadležnih komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH.