Vlada Republike Srpske ponovo je prihvatila zahtjeve firmi „Swisslion Industrija alata“ Trebinje i „Jelšingrad Livar Livnica čelika“ Banjaluka za odgađanje plaćanja dospjelih milionskih poreskih obaveza, piše Capital.ba.

industrija alata radnici sindikat uprava

Vlada je juče na sjednici preduzeću Rodoljuba Draškovića „Swisslion IAT“ odobrila odgađanje plaćanja dopsjelih poreskihobaveza do 30. juna ove godine uz obavezu redovnog izmirivanja tekućih obaveza, dok je krajem prošlog mjeseca istu odluku donijela i za „Jelšingrad Livar“.

Ukupne dospjele obaveze „Swisslion IAT“ iznose 11,4 miliona KM i prema podacima tog preduzeća odnose se na poreske obaveze prije privatizacije, odnosno do 2007. godine i poreske od 2007. godine do kraja 2011. godine.

„U cilju održavanja proizvodnje i zaposlenosti u privrednom društvu „Swisslion Industrija alata“ Trebinje, Vlada RS je prihvatila zahtjev tog društva za odgađanje plaćanja dospjelih poreskih obaveza do 30. juna 2017. godine uz obavezu redovnog izmirivanja tekućih poreskih obaveza“, rekli su CAPITAL-u u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Istakli su i da ovo preduzeće od  početka 2012. godine redovno plaća poreske obaveze  te da je do kraja 2016. godine platilo više od 14 miliona KM za poreze i doprinose.

Preduzeće „Swisslion IAT“  je u svom zahtjevu navelo i da je pozitivno poslovalo u 2015. godini, što očekuje i za 2016. godinu, kao i da se u 2017. godini stvaraju mogućnosti za otplatu obaveza kroz reprogram.

Ovo preduzeće trenutno zapošljava 500 radnika.

Vlada RS je trebinjskoj firmi već izlazila u susret i lani joj je odgodila plaćanje obaveza do kraja 2016. godine.

Tada su dospjele obaveze „Swissliona“ iznosile 10,5 miliona KM.