Postoje mitovi u koje svi vjerujemo i koji se prenose s koljena na koljeno. To su stvari koje smo učili od malena i koje smo čuli sa svih strana, međutim, iako su nam te stvari rekli naši najbliži, to ne znači da su one istinite.

Mitovi u koje vjerujemo

Mi vam predstavljamo najpopularnije mitove u koje svi vjeruju.

1. Tablete sa vitaminima nas čine zdravijim

Ovo je djelimično tačno. Vitamini regulišu procese u našem organizmu  pomažu našem tijelu da funkcioniše normalno. Ipak, neki misle da više vitamina znači bolje zdravlje, ali to nije tačno. Najbolji unos vitamina je preko hrane, jer na taj načn ne možemo da pretjeramo sa vitaminima, dok je sa tabletama to veoma čest slučaj. Previše vitamina dovodi do lošeg balasna u organizmu što može dovesti do zdravstvenih problema.

2. Krv sa manje kisoenika postaje plava

Vjerovatno ste često čuli za ovaj mit. Kao i prvi i on je potpuno netačan. Krv je uvijek tamno crvena, bez obzira na količinu kiseonika.

3. Braon šećer je zdraviji od belog

Šećer je šečer, bez obzira na boju. Zbog drugačijeg sastava šećer može imati različite boje, ali je svaka vrsta štetna po zdravlje ako se koristi u velikim količinama.

4. Alkohol ubija moždane ćelije

Veće količine alkohola dovode do slabog dovoda kisonika do mozga, što slabi međusobne veze između ćelija, ali ne utiče na njihov život.

5. Šećer čini djecu hiperaktivnim

Ovo je definitivno mit koji smo svi čuli, ali i u koji svi vjerujemo. Šećer samo povećava energiju kod djece koja imaju više snage, ali oni ne dobijaju takozvani hiperaktivni nagon.

6. Tijelu je potrebno 8 sati sna

Ovo je djelimično tačna informacija. Iako je 8 sati količina sna koja je predviđena, nekim ljudima je potrebno više, a nekima manje sna.

7. Antibiotici ubijaju viruse

Antibiotici ubijaju bakterije, ali ne i viruse.

8. Od čokolade dobijate bubuljice

Koliko puta ste samo čuli“ To ti je izašlo od čokolade“. Međutim, ovaj mit nije tačan. Naučnici su izvršili istraživanje kako bi provjerili ovaj mit i otkrili da čokolada nema nikakav efekat i uticaj na pojavu bubuljica.

9. Šećer izaziva zavisnost

Iako je dosta popularno mišljenje da šećer izaziva zavisnost. Istraživanja su pokazala da šečer zapravo ne izaziva nikakav uticaj zavisnosti. Ljudi koji tvrde da ne mogu bez šećera jednostavno ne žele da smanje njegov unos.

10. Mlijeko treba piti svaki dan

Mlijeko jeste zdravo, ali kada ste klinac i kada se još razvijate. Iako u svom sastavu ima dosta kalcijuma i vitamina D, istraživanja su pokazala da odraslom čovjeku mlijeko ne daje nikakav pozitivan efekat. Dakle, mlijeko možete piti, ali to ne znači da ćete od njega biti zdraviji.