U Domu kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći predstavljena je knjiga „Rusija i evroazijska ideja“ prof. dr Branimira Kuljanina, redovnog profesora političke filozofije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

promocija knjige branimira kuljanina (2)

Promocija je počela himnom Rusije, a pored autora knjige učestvovali su Miodrag Ljumo Hrnjez - predsjednik Zavičajnog kluba „Osvit“ i Milana Babić - prof. srpskog jezika i predsjednik Književnog udruženja „Susret“ Trebinje.

Hrnjez je tom prilikom istakao značaj promocije ove knjige za Bileću koja slovi za grad koji brižljivo čuva srpsko-ruske veze. Posebno je naglasio značaj promocije ove knjige u sklopu priče o istoriji boravka Donskog kadetskom korpusa u ovom gradu.

Profesor Babić je govorila o pitanjima koju ova knjiga otvara i odgovorima koje nudi u vremenu kada se jedan sistem ruši, a drugi traži svoje mjesto i ulogu.

Ona je potom pojasnila sličnosti storijske sudbine ruskog i srpskog naroda i o mogućnostima koje evroazijska integracija nudi srpskim zemljama u sklopu globalnih kretanja.

promocija knjige branimira kuljanina (2)

Autor knjige prof. dr Branimir Kuljanin održao je iscrpno predavanje o međusobnom odnosu atlantizma i evroazijstva kao dvije ideje koje oblikuju savremeni svijet i koje su međusobno sučeljene.

On je naglasio prednosti koje evroazijski projekat nudi.

Svoje predavanje profesor Kuljanin upotpunio je konkretnim primjerima iz savremenog života koji jasno pokazuju šta ideja znači za opstanak jedne države, te šta je zapadna demokratija donijela pravoslavnoj civilizaciji, koje izazove i stranputice.

Stefan Skočajić na gitari uljepšao je predivno književno veče.

promocija knjige branimira kuljanina (2)