Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su pokušaji da se njegove poruke povodom obilježavanja Dana Republike Srpske predstave kao ideja o "Velikoj Srbiji“ dobro poznati propagandni trik na osnovu kojeg je decenijama unazad sprovođena antisrpska politika.

milorad dodik

"O 'Velikoj Srbiji‘ govore oni koji uopšte ne razumiju šta to znači“, istakao je Dodik, te podsjetio da je "Velika Srbija“ čisto propagandni pojam, koji je stvorio komunistički režim bivše Jugoslavije i koji je u prošlosti obuhvatao mnogo veću teritoriju i obično uključivao dijelove Hrvatske gdje živi srpski narod, a koji su sada pusti.

On je napomenuo da je na osnovu mita o "Velikoj Srbiji“ posljednjih 70 godina sprovođena antisrpska politika, a da su realnost Srbija i Srpska, kojoj se stalno pokušavaju uskratiti normalni i Dejtonskim mirovnim sporazumom dozvoljeni odnosi sa Srbijom.

Predsjednik Srpske je za rusku televiziju "Cargrad“ rekao da su Srbi iz BiH sa Srbijom emocionalno i racionalno povezani više nego sa BiH, te dodao da i na Zapadu postoje autoriteti koji smatraju da je jedini način da se dugoročno stabilizuje Balkan da se Srbima dâ mogućnost da se bolje povežu.

Dodik je istakao da ti zapadni izvori smatraju da Srbima, kao najuticajnijem, najmoćnijem i najvećem narodu na Zapadnom Balkanu, treba dati iste mogućnosti koje imaju i drugi narodi, odnosno da bude jedinstven, a ne razbijen u više malih država.

On je podsjetio da je i Austrougarska za vrijeme okupacije BiH pokušavala da stvori jednu naciju, jezik i politiku, i to na štetu Srba, te upozorio da se sada ponavljaju svi ti pokušaji stvaranja jedinstvene "države BiH“ ponovo na štetu interesa Srba.

Dodik je u tom pogledu podsjetio da je više puta kršen Dejtonski sporazum, a da su visoki predstavnici oduzimali Srpskoj njene nadležnosti i prenosili ih na nivo BiH.

On je rekao da se Republika Srpska stalno suprotstavljala takvoj politici i samo tražila da se ispunjava "slovo“ Dejtonskog sporazuma, te istakao da je Srpska za ovih 25 godina postojanja pokazala da je sposobna da izađe na kraj sa različitim izazovima.

"Mi ne želimo da visoki predstavnik i neke zapadne diplomate nama ’pjevaju pjesmu‘ o nekakvom ’duhu‘ Dejtonskog sporazuma, praveći od njega idola koji smo mi dužni da poštujemo. Nama to nije potrebno i to nećemo raditi. I zbog toga je sadašnja naša politika odgovor na takve korake“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da se, nažalost, BiH od samog početka pokazala kao neuspješna zemlja, kao i da su na neuspjeh od samog početka bili osuđeni pokušaji nekih ljudi spolja da na silu narode koji skupa nisu mogli da žive u Jugoslaviji sada natjeraju da zajedno žive u BiH.

On je napomenuo da ovakva BiH od samog svog stvaranja Dejtonskim sporazumom postoji, sa jedne strane na ambicijama bosanskih muslimana, a sa druge strane na međunarodnom pritisku koji podržava upravo te ambicije bosanskih muslimana.

"BiH je samo teritorija, ona je, u suštini, bila samo pokušaj da se realizuje američka ideja, da se ovdje napravi nova politička nacija, ali taj pokušaj je propao“, poručio je predsjednik Srpske.