U Domu mladih u Trebinju danas je otvorena izložba nagrađenih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Republike Srpske, koji su pristigli na konkurs Republičkog pedagoškog zavoda na temu "Republika Srpska", te je priređena svečana akademija u čast Dana Republike Srpske.

izlozba i akademija u cast republike srpske (5)

Na konkurs Zavoda do 5. decembra 2016. godine pristiglo je preko 2.300 likovnih radova i preko 690 literarnih radova učenika iz više od 200 škola iz Srpske.

Otvarajući izložbu, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kazao je da se ovom manifestacijom zajedno sa Gradom Trebinjem obilježava 9. januar i 25 godina od osnivanja Republike Srpske.

"Konkurs povodom Dana Republike Srpske provodi se od 1993. godine, a od 2000. ova manifestacija je podignuta na mnogo veći nivo i iz godine u godinu se prijavljuje sve više učenika", kazao je Damjanović.

izlozba i akademija u cast republike srpske (5)

On je istakao da će Zavod na čijem je čelu i u narednom periodu obilježavati rođendan Republike Srpske, pozivajući učenike da učestvuju u nekom od narednih konkursa povodom Dana RS

"Veliki broj kvalitetnih radova je dokaz da škole u Republici Srpskoj veliku pažnju poklanjaju proslavi Dana Republike", istakao je Damjanović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je ovo najbolji način da se obilježi Dan Republike Srpske i da mladi naraštaji daju doprinos značaju ovog datuma koji će se slaviti i ubuduće.

"Svjedoci smo velikih pritisaka na Dan Republike Srpske i na Republiku Srpsku. Ponosni smo što smo ostvarili jedinstvo koje se verifikovalo 25. septembra prošle godine, kada smo dokazali da ćemo biti istrajni na očuvanju onoga što je stvoreno na veoma težak način i sa velikim žrtvama. Naš zavjet za budućnost je da nam Republika Srpska bude trajna kategorija i trajno sjećanje na poginule u prethodnom ratu", istakao je Petrović na akademiji.

izlozba i akademija u cast republike srpske (4)

On je dodao da je jedan od važnih događaja obilježavanja 25 godina Republike Srpske izložba slika učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, napominjući da se Republički pedagoški zavod potrudio da jedan dan u školskoj godini i učenici i nastavnici posvete Srpskoj, a kao rezultat toga su kvalitetni radovi.

Petrović je zahvalio svim osnovnim i srednjim školama grada Trebinja kao i muzičkoj školi koji su pripremili veličanstven program.

Obilježavanju Dana Republike Srpske u Domu mladih u Trebinju prisustvovali su i narodni poslanici iz Trebinja, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života grada.

Poseban utisak na sve prisutne ostavili su učesnici programa, osnovci i srednjoškolci iz trebinjskih škola, kao i Muzičke škole koji su se sa svojim nastavnicima potrudili da ovaj dan bude nezaboravan.

NAGRAĐENI

Priznanja Republičkog pedagoškog zavoda i nagrade Grada Trebinja dodijeljene su osnovcima i srednjoškolcima - autorima najboljih radova pristiglih na konkurs.

Prvo mjesto u kategoriji likovnih radova osnovaca pripalo je Čedomiru Škobu - učeniku Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Sarajeva, drugu nagradu osvojila je Nina Jevđević iz Osnovne škole "Jovan Cvijić" iz Banjaluke, dok je treća nagrada otišla u ruke Borislava Savanovića - đaka Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Mrkonjić Grada.

U kategoriji srednjoškolaca, najbolji likovni rad je poslao Ivan Samardžić iz SŠC "Golub Kureš" iz Bileće", druga nagrada je pripala Mihajlu Neimreviću iz Gimnazije iz Prnjavora, dok je treća nagrada otišla u ruke Budimira Dupljanina - učenika SŠC "Milorad Vlačić" iz Vlasenice.

Prvu nagradu za konkurs literarnih radova osnovnih škola dobila je Marina Škorić - učenik Osnovne škole "Vojislav Ilić" iz Krupa na Vrbasu, drugu nagradu dobila je Nina Guzijan iz Osnovne škole "Stanko Rakita" iz Banja Luke, a treću nagradu Danijel Erić - učenik Osnovne škole "Vuk Karadžić".

U kategoriji literarnih radova srednjoškolaca, prvu nagradu dobio je Milan Pudar iz SŠC "Svetozar Ćorović" iz Ljubinja, druga nagrada pripala je Darku Vukadinu - učeniku Srednje škole "28. jun" iz Istočnog Sarajeva, dok je treća nagrada otišla u ruke našeg sugrađanina Đorđa Vučinića - učenika Gimnazije "Jovan Dučić.