I U NAREDNOM PERIODU KONTROLE – Gubici električne energije u Hercegovini ispod 10 odsto

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 11. 01. 2017. - 8:56h

„Elektro-Hercegovina“ Trebinje je sa gubicima električne energije od 9,94 odsto u 2016. godini ostvarila izuzetan rezultat s obzirom na razuđenost distributivne mreže Hercegovine, potvrdio je Srni direktor ovog elektrodistributivnog preduzeća Dragan Savić.

elektrohercegovina trebinje

Savić je istakao da tome u prilog govori poređenje prošlogodišnjih sa distributivnim gubicima 2001. godine kada su iznosili 23,30 odsto ili 16,75 odsto iz 2006. godine.

„S obzirom na to da su gubici električne energije direktno vezani za gubitak prihoda preduzeća i njegovo uspješno poslovanje, mjerama za njihovo smanjenje `Elektro-Hercegovina` je posvetila naročitu pažnju tako da je ostvareni stepen gubitaka rezultat izuzetne profesionalne posvećenosti svih stručnih službi preduzeća“, rekao je Savić.

On je napomenuo da se na smanjenje tehničkih gubitaka uticalo investiciono pravilnim izborom opreme i izborom optimalnog uklopnog stanja mreže.

Savić je naveo da su glavni uzroci netehničkih /komercijalnih/ gubitaka nekvalitetno i nepotpuno očitanje mjernih uređaja, netačnost i neispravnost mjernih uređaja, kao i razni vidovi neovlaštene potrošnje električne energije.

Izvršni direktor za tehničke poslove „Elektro-Hercegovine“ Nebojša Rikalo rekao je da je preduzeće ugradnjom kontrolnih mjerenja u trafo-stanicama lociralo trafo-područja sa najvećim procentom gubitaka, te preduzelo niz mjera tehničke, organizacione i regulativne prirode za njihovo smanjenje i dosljedno radilo na njihovom sprovođenju.

Rikalo kaže da je i kvalitet očitavanja znatno poboljšan i da će još više biti unaprijeđen realizacijom planiranih značajnijih projekata daljinskog očitavanja.

Kada je riječ o tačnosti mjerenja, Rikalo kaže da je značajan korak napravljen masovnim baždarenjem brojila električne energije i zamjenom starih i neispravnih brojila.

Rikalo je istakao da neovlaštena potrošnja i dalje predstavlja uzrok najvećeg dijela netehničkih gubitaka, naglašavajući da će se njenom sprečavanju i u budućnosti davati prioritetni značaj.

„Najveći efekti očekuju se od kvalitetne kontrole /logičke kontrole potrošnje i kontrole mjernih mjesta na terenu/ koja daje dobre rezultate, a ne zahtijeva značajna finansijska sredstva, ali i strateške investicione mjere izmještanja mjernih mjesta kupaca, čiji će kontinuitet biti nastavljen sa posebnim osvrtom na potrošače i grupe potrošača izabranih na osnovu logičkih kontrola stručnih službi preduzeća“, rekao je Rikalo.

TAGOVI:

Komentari

E, da u mojoj zgradi su uzeli digitalna brojila, a ugradili stara iskrina godista od 1974 do 1986 e sad mozda su to ta sto ce daljinski ocitavati. Niko se nije bunio i ostalo je tako za razliku od boracke zgrade u Gorici gdje su se ljudi pobunili i vratili im nova.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja