O jučerašnjoj proslavi Dana RS i izjavi predsjednika RS Milorada Dodika o težnji pripajanja Srpske Srbiji, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da bi takve secesionističke namjere definitivno bile "prekoračenje crvene linije".

Valentin Incko

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je tokom jučerašnje proslave u RS došlo do kršenja Ustava i zakona BiH, na potezu je Tužilaštvo BiH koje treba reagovati po službenoj dužnosti.

Na pitanje da prokomentariše naredbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH juče u Banjoj Luci, Incko je kazao: "Ja sam zadužen za civilne aspekte Dejtonskog sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj".