Da li znate kako je nastalo i šta znači „OK“?

Izvor: b92.net Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 10. 01. 2017. - 14:15h

„OK“ je univerzalna riječ koja dolazi iz engleskog jezika – američkog slenga, a označava termin „sve je u redu“. OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svijet.

ok

Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti.

Iako porijeklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Prvo pismeno korišćenje izraza „OK“ dogodilo se u subotu, 23. marta 1839. godine, kada je u bostonskim novinama Boston morning post izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj „Anti-Bell Ringing Society“:

Razlog pisanja „O.K.“ kao sinonima za „all correct“ (sve je u redu, sve tačno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina.

Namjerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za „all correct“ – korišćenje izraza „oll korrekt“ – bilo je izuzetno moderno i „kul’“ tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Početni trend skraćivanja izraza upotrebom njihovih početnih slova, kao npr. i.s.b.d (it shall be done), r.t.b.s (remains to be seen), kao i s.p. (small potatoes)… vremenom je trebalo unaprijediti, tako je tih dana postalo moderno skraćivanje izraza upotrebom njihovih početnih slova, bez obzira na pravopis.

Među popularnijim izrazima tih dana bio je i o.w. kao skraćenica za „all right“ (oll write).

Izraz „all correct“ dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza „OK“ održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svijetom.

Komentari

Ima varijanta da je i od grcke rijeci ‘Ola kala’ sto takodje ime isto znacenje.

Odgovori

Ja sam pročitao negdje da je OK nastala iz ratnih izvještaja, gdje je slovo O redstavljalo Nulu 0, a K ubijene tj. Killed, pa bi OK značilo bez žrtava. E sad…

Odgovori

To je istina sigurno.Odavno sam negdje to procitala i ja.

Odgovori

ne brukajte se

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja