SREĆAN ROĐENDAN OTADŽBINO – Republika Srpska slavi 25 godina postojanja

TREBINJELIVE 09. 01. 2017. - 8:45h

Republika Srpska danas slavi 25. rođendan.

dan rs

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelengoru, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

TAGOVI:

Komentari

Da nam vjecno zivi nasa Repunlika Srpska!

Odgovori

Srecan rodjendan!!!!!!!!Ej,covjece…….25 godina………..Ejjjjjjjjjj……..Veliki dan!!!!!!!!Veliki dan!!!!!!!!! Srecno!!!!!!!!!!

Odgovori

KOSOVSKI ZAVET,JUNAKA GROBOVI,SLOZNO ZOVU SVI,REPUBLIKO SRPSKA,SAMOSTALNA BICES TI…hrabro,sloznodo ponosa,do slobode,do otcepljenja od sarajevskog sultanata,od apetita s.arabije,od onih koji nam zele istoriju prekrajati,buducnost pisati,….vodu gaze al dolaze…obilicevi zavetnici

Odgovori

Lesi se vratila kucu Zabac se vratio kuci.Srecan kraj filma za oboje.

Odgovori

Republika Srpska slavi svoju propast.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja