Ovogodišnji Dan Republike Srpske formalno je samo još jedan u nizu, ali se suštinski mnogo razlikuje od svih dosadašnjih, piše banjalučki "EuroBlic".

dan republike srpske

Ovo je prvi rođendan Republike koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave isključivo 9. januara, i ni slučajno nekog drugog dana. Baš to je bila želja bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je, preko Ustavnog suda BiH, pokušao da obesmisli rođendan RS, uz poruku da „RS niko ne brani da slavi dan svog nastanka, ali to ne može da bude 9. januar“, jer navodno vrijeđa osjećaje Bošnjaka.

Takođe, ovo je prvi put da se Dan RS obilježava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao djela zvaničnog programa.

Formalno, ovaj dan je i ranije po zakonu bio republički, a ne vjerski praznik, ali je praksa bila sasvim drugačija, pa se Krsna slava nalazila čak i na pozivnicama zvanicama.

U organizacionom smislu, ove godine će Dan Republike biti po prvi put obilježen svečanom paradom ulicama Banjaluke, te akademijama u svim opštinama i gradovima Srpske.

Između ostalog, može se primjetiti i da se 9. januar 2017. proslavlja u jednoj od najvećih postdejtonskih političkih kriza u BiH. Iz ugla Sarajeva, krizu je izazvalo rukovodstvo RS ignorišući odluke Ustavnog suda BiH, zbog čega se u Tužilaštvu BiH vodi krivični postupak protiv predsednika RS i članova referendumske komisije. S druge strane, iz ugla Banjaluke, kriza je isključivi produkt političkog Sarajeva i njegove namere da, malo po malo, ukine Srpsku.

Profesor FPN Banjaluka Đorđe Vuković smatra da za narod koji drži do svoje prošlosti, časti i identiteta, proslava Dana Republike ne može da bude ništa manje od simboličnog kapitala, utemeljujućeg praznika i ceremonije kojom svedoči o svom samopoštovanju, kulturnom obrascu, političkoj i istorijskoj volji.

-To što bošnjačka elita, u sadejstvu sa instrumentalizovanim Ustavnim sudom BiH, osporava tu volju, identitet i istorijsku istinu, a nesposobna vlast RS i njena razbacana politička elita ne uspijeva da uzvrati, pa još i zloupotrebljava konfliktno stanje za unutrašnjopolitičke borbe, ne smijeju da budu razlozi za umanjivanje značaja 9. januara. Umjesto zbog inata, slavimo zbog opstanka – kaže Vuković za „EuroBlic“.

Perišić: Drugačiji odnos Zapada Politikolog Srđan Perišić smatra da je ovaj 9. januar drugačiji jer simbološe drugačiji odnos zapadne diplomatije prema RS.

- Doskoro se zapadna politika u BiH temeljila na djelovanju visokog predstavnika. Ono što oni nisu mogli da urade, rješavao je OHR. Međutim, visoki predstavnik je „zarđao“. Zapadne ambasade na njega više ne računaju, jer su njegove mogućnosti prestale da postoje u smislu nametanja odluka. Zbog toga su ga zamijenili Ustavnim sudom BiH. Prva odluka tog suda, koja je jednaka ranijim odlukama OHR, bila je ona o 9. januaru - kaže Perišić za „EuroBlic“.