Akademik Matija Bećković čestitao je Dan Republike Srpske i poručio da su Srbi slavili slavu i po tamnicama, i u logorima, i u ropstvu, i u slobodi.

matija beckovic

"Na taj dan srpski narod treba da kaže - slava Bogu na visini i na zemlji mir, a među ljudima dobra volja", ističe Bećković, navodeći da se "ne zna da li je Sveti Stefan izabrao Republiku Srpsku ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana".

Bećković ističe za Srnu da svi znaju da je "krsna slava - slava nad slavama i da su sve slave dobile ime po toj slavi".

"Svi imamo svoga sveca, zaštitnika, za koga verujemo da je naš zastupnik kod Boga", navodi on.

Bećković podsjeća da je posljednjih 70 godina krsna slava bila proskribovana, pa su je neki slavili krijući ili su je slavili, a tvrdili da ne slave, ali slavu nisu zaboravljali.

"Ko je mogao verovati da će po propasti jednog bezbožnog režima neko u 21. veku nekome zabranjivati krsnu slavu i određivati šta će i kako će da slavi.A pogotovo zabranjivati Svetog Stefana, koji se u stvari proslavlja i na Božić, jer je to treći dan Božića, koji se slavi tri dana", navodi Bećković.

"Prosto je čoveku stidno da govori da negde na svetu to može biti sporno, a pogotovo da zamisli da bi Srbi mogli nekome da određuju šta će da slavi, u šta da veruje i da mu određuju šta misli da bi trebalo da čini", kaže akademik Bećković.

On dodaje da je zabrana slave "nešto nezamislivo i za najgora vremena i u prohujalim vekovima, a kamoli u naše vreme i u našem veku".