Vrlo je moguće da svjesno ili nesvjesno radite 7 stvari i da je upravo to razlog vaše borbe s kilogramima i nezadovoljavajućeg rezultata.

Visak kilograma

1. Previše soli

Kada nije dovoljno začinjena, hrana umije da bude bljutava. Međutim, slana jela izazivaju nadutost i višak kilograma, pa bi bilo poželjno smanjiti količinu soli.

2. Zatvor

Niste posjetili toalet baš dugo. Možda vam se ne čini da je to nešto strašno, ali jeste. Ne samo da nije dobro po veličinu vašeg stomaka, već i za zdravlje. Zapitajte se šta jedete. To bi morale biti namirnice bogate vlaknima.

3. Dehidracija

Ukoliko se rijetko kada sjetite da popijete čašu vode vrlo je vjerovatno da je vaše tijelo dehidriralo. Samim tim, organizam zadržava vodu i javlja se višak kilograma.

4. Alkohol

Ukoliko često pijete alkohol džabe vam dijeta i odricanje od hrane. Alkohol ima dovoljno kalorija koje će učinite da broj kilograma raste.

5. Lijekovi

Određeni lijekovi, poput pilula za kontracepciju, mogu izazvati povećanje kilograma, odnosno mogu se poigravati s hormonima kako ne želite. Ukoliko pijete lijekove i primjećujete da se gojite obavezno se konsultujte sa ljekarom.

6. Nespavanje

Malo sna donosi vam puno kilograma. Pospanost i umor utiču na hormone tako da ne samo da osjećate veću glad nego se i teže zasitite kada jedete.

7. Stres

Ova stavka je individualna, odnosno, neko se pri sresu goji, a neko mršavi. Nije dobro ni jedno ni drugo, važno je ostati zdrav. Ne dopustite da vas stres savlada.