Pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u punom kapacitetu učestvovaće na proslavi Dana RS, saznaju "Nezavisne".

treci pjesadijski puk rs

Reakcija je ovo na odluku Ministarstva odbrane BiH da u ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske može učestvovati Vojni orkestar - bend Banjaluka, ali ne i pripadnici Trećeg puka.

Ova odluka, kako je u četvrtak potvrđeno u MO, kao konačan stav proslijeđena je kao odgovor na zahtjev Milorada Dodika, predsjednika RS.

Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je u danas da ne prihvata odluku da se učešće u ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara u Banjaluci odobri samo Vojnom orkestru OS BiH - bend Banjaluka.

"Insistiram da i 40 pripadnika Trećeg Republika Srpska puka, koje je tražila Služba predsjednika Republike Srpske, učestvuje u svečanosti. Samo tako i nikako drugačije.

U BiH ne možemo funkcionisati na principu ucjena - ovo može, ono ne može", poručio je Jerinić.

Koindicira ovo i sa Dodikovim stavom koji je dan ranije za "Nezavisne" izjavio da, ako ne učestvuje cijeli Treći puk, onda ne treba ni Vojni orkestar i da će to smatrati neprijateljskom aktivnošću OS BiH prema RS.

Sifet Podžić (DF), predsjedavajući Zajedničke komisije  za odbranu i sigurnost, tvrdi pak da odluku o učešću Trećeg pješadijskog puka u manifestaciji obilježavanja Dana RS ne može donijeti Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, nego Predsjedništvo BiH konsenzusom.

"Ministrica je dozvolila učešće Vojnog orkestra kao i uvijek, ali je previdjela odluku Ustavnog suda BiH. Ona je tu 'vruću loptu' trebala prebaciti Predsjedništvu BiH, jer samo ono može donijeti odluku. Sada je potez na Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsjedništva BiH. On bi trebalo da zatraži krivičnu odgovornost ministrice Pendeš", rekao je Podžić.

S druge strane, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, već ranije je izjavio da je pozivanje na odluku Ustavnog suda BiH prilikom praktične zabrane učešća Trećeg puka OS BiH na obilježavanju Dana RS potpuno nezakonito.

Selmo Cikotić, savjetnik Bakira Izetbegovića, kazao je da je dugo bio u strukturama Ministarstva odbrane i da zna s čim se suočila Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, te da neki olako komentarišu sve to.

"Ministrica Pendeš je htjela da  ispoštuje  potrebe srpskog naroda i dozvolila je Vojnom orkestru da učestvuje u ceremoniji polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim, ali nije mogla dozvoliti učešće vojnika u  obilježavanju samog 9. januara, jer se to kosi sa odlukom Ustavnog suda BiH", kazao je Cikotić, dodavši da ne treba davati prejake izjave, da je potrebno međusobno uvažavanje.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, smatra da Treći pješadijski puk, koji baštini tradiciju Vojske RS, ima obavezu da se odazove pozivu predsjednika RS i učestvuje u programu obilježavanja 9. januara. Najoštrije je osudio odluku Ministarstva odbrane BiH.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, kazao je kako je očekivao da će Dodik iskoristiti veliko prijateljstvo sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali da je sada, kako je rekao, "očigledno da su njihove veze više privatne prirode".

"Dodik je više puta iskazao svoje lično uvjerenje da je Čović neko ko predstavlja RS u Predsjedništvu BiH, ali očigledno je da u ovom slučaju takve vrste saradnje nema", kazao je Govedarica, te ocijenio da institucije RS u skladu sa Zakonom o Danu Republike imaju obavezu da obilježe 9. januar, čija je pozicija definisana tim zakonskim aktom.

"Nažalost, došli smo u situaciju da 9. januar ne obilježavamo onako kao što smo to činili do sada", rekao je Govedarica te najavio da će osim učešća na svečanoj akademiji povodom 9. januara u banjalučkoj dvorani "Borik", funkcioneri SDS-a organizovati svoj prijem povodom Dana RS.

Paralelno sa pričom o Trećem puku, nastavljena je i polemika o dolasku Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, na proslavu Dana Republike, koji je Izetbegoviću poručio da nema namjeru da odustane od posjete Banjaluci.

"Naravno da ću otići da to obilježimo i proslavimo, Srbija i Srpska imaju specijalne veze. I ne priznajem takvu vrstu ucena", rekao je Nikolić, nakon što je Izetbegović prethodno pozvao Nikolića "da razmisli" o dolasku u Banjaluku na obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, rekao je u četvrtak da neće prisustvovati obilježavanju Dana RS - 9. januara, jer boravi u zvaničnoj posjeti Indiji, ali da je siguran da će u Banjaluku otputovati značajan broj srpskih ministara.

Upitan da li bi preporučio Nikoliću da ide ili odustane od odlaska u Banjaluku, premijer je odgovorio da on nema šta da mu preporučuje, jer se, kako je rekao, predsjednik uvijek ponašao odgovorno i ozbiljno.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će sve aktivnosti proslave 9. januara - Dana Republike, obezbjeđivati više od hiljadu pripadnika MUP-a.