ZADOVOLjNO TRLjAJU RUKE – Trebinjski hoteli puni – turista sve više, fali kreveta

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 05. 01. 2017. - 8:30h

Trebinje je postalo sve zanimljivija turistička destinacija ne samo tokom ljetnih mjeseci, već i tokom zime, o čemu svjedoče popunjeni smještajni kapaciteti, ali i sve veći broj turista na ulicama grada.

trebinje grad foto

U grad na Trebišnjici u decembru i u prvim danima januara 2017. godine privlači ih blizina turističkih destinacija crnogorskog i hrvatskog primorja, a mnogi su posjetili naš grad i zbog „Zimzograda“, za koji kažu da je pun pogodak u hladnim mjesecima.

Dobre rezultate u protekloj godini i u prvim danima 2017. sa ponosom ističu u gradskoj Turističkoj organizaciji, najavljujući nove sadržaje i promocije grada radi privlačenja novih posjetilaca.

Za prvih jedanaest mjeseci 2016. godine u Trebinju je evidentirano 50.500 noćenja, što je za oko 20 odsto više nego u istom periodu 2015., a u strukturi turista najčešći posjetioci su iz Srbije, Turske, Južne Koreje i Grčke.

„Najveće interesovanje turista bilo je tokom ljetnih mjeseci, ali i tokom maja i septembra. Iznenadio nas je veliki broj turista u oktobru, ali i na samom kraju godine“, kazao je Žarko Vico, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji.

zarko vico

I Vico se složio da je Zimzograd obogatio turističku ponudu Trebinja, kao i da je njegovo organizovanje potvrdilo da naš grad raspolaže sa svim neophodnim uslovima da razvija turizam i tokom zimskih mjeseci.

Sa povećanjem broja noćenja porastao je i prihod od boravišne takse, koji je u protekloj godini iznosio oko 85.000 KM. Ipak, i dalje su veliki problem neregistrovani smještajni kapaciteti, koji ne učestvuju u plaćanju boravišne takse, već posluju u sivoj zoni.

U Trebinju ima oko 1.250 registrovanih ležaja, a kroz izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi, gradska skupština će donijeti odluku o visini paušalnih iznosa ove takse, čime će se u sistem registracije uvesti i vlasnici takozvanog privatnog smještaja sa područja grada.

„Kada se ova odluka donese, biće formirana i nadležna inspekcija, koja će vršiti kontrolu smještajnih kapaciteta“, precizirao je Vico, dodajući da je prijedlog da paušalni godišnji iznos boravišne takse po jednom krevetu ne bude veći od 30 KM.

U narednoj godini trebinjski turistički radnici spremaju predstavljanja u zemlji i regionu, kao i organizovanje manifestacionog turizma koji će obogatiti turističku ponudu grada, a samim tim i Trebinje predstaviti kao kulturnu destinaciju Republike Srpske i BiH.

Krevet više u decembru i za Novu godinu tražio se u Hotelu „Nar“ u Trebinju, gdje ističu da se zimska turistička sezona nadovezala na ljetnu, što u proteklim godinama nije bio slučaj.

hotel nar trebinje

„Od kada se otvorio Zimzograd svi smještajni kapaciteti su se popunili. Naši gosti su bili, uglavnom, iz Crne Gore, Srbije i Srpske i zadovoljni smo kako je sve proteklo“, kazala je Maja Kovač, recepcionar u Hotelu „Nar“.

U ovom hotelu, koji je pravo osvježenje na turističkoj sceni grada, kažu da će imati gostiju i u ostatku januara, očekujući da će se dobar početak godine nastaviti i tokom ostalih mjeseci u godini.

Građani kažu da turizam, uz dobru promociju i raznovrsnost sadržaja, može da postane jedan od važnijih grana trebinjske privrede, koja, pored što može da privuče nove turiste, donosi i znatan prihod za lokalnu privredu i gradski budžet.

„Primjetno je da su bili turisti iz Koreje, iz Italije, neke ture Rusa. Posjećenost je bila dobra što se tiče ove godine“, kaže Ljubiša Vujović, prodavac u Zimzogradu.

Istog mišljenja je i Trebinjka Danijela Janjić. Njena prijateljica prodaje, takođe, u Zimzogradu – zadovoljna je prodajom, ali i posjetom turista.

„Rekla mi je da su neki dan bili Rusi i da su zaigrali kolo pod platanima. Pričala mi je da su rekli da im je lijepo u Trebinju“, navela je Danijela.

U ovoj godini u Trebinju se očekuje otvaranje tri hotela, a u planu je izgradnja još nekoliko smještajnih objekata.

BROJKE ZA 2016. GODINU

– 50.500 noćenja

– 20 odsto više noćenja u odnosu na 2015.

– 85.000 KM prihod od boravišne takse

– 30 KM godišnja cijena po krevetu za privatni smještaj

TAGOVI:

Komentari

Meni samo nije jasno kome je u interesu da pušta ovakve priče? Pa gdje su ti turisti? Sjede u hotelu po cijeli dan? Ljudi, grad prazan. O čemu pričate

Odgovori

Neeeeee ne diraj u osinjak!!! Sada si gotov/a od „branitelja“ lika i djela velikog poglavice. Samo klimaj glavom i govori : TAKO JEEEE. Ne misli svojom glavom i ne vjeruj svojim ocima.

Odgovori

Tacno!

Turista nigdje.Jadni vi sto vam Lujo naređuje Sta ćete pričati.A možda turisti spavaju,ne izlaze napolje.Saju je bitno da puni džepove.

Odgovori

Zimzogradu,propala investicija.Dobra za Saja,Luidjija,postotak uzimaju.

Odgovori

haha, Pipi dobraaaa, ovo sve vise lici na Gebelsovu pardon Vucicevu propagandu…dodje par buseva, doveze dnevne turiste i sad hotelijeri trljaju ruke, hahaha…ko koga laze i zasto, nije jasno?pozzz mom narodu

Odgovori

Ko postavi ovog koji ne zna ni govoriti.tj.ne zna sastavit dvije.ZIma li osnovnu školu?

Odgovori

Ha, ha koji lažovi. Pogledajte na sajtu „booking“, ni približno 30% nije rezervisano. Zimzograd posjećuju „crveni“ po partijskoj dužnosti. To i vrane na platanima znaju. BOLESNO!!!!

Odgovori

Ovo botovima iz Pedaracije cir proradio pa navaljuju sa komentarima.Srbija i RS su lideri u regionu a svake godine je sve bolje.

Odgovori

Ha,ha,lazova

Odgovori

Uzmimo neku minimalnu cijenu pa recimo da je cijena nocenja kod nas 40 km…..50.500 x 40 km= 2 020 000 km samo za nocenje…..jos dodas da neko popije kafu,neko pivo,sok,rucak.Recimo Jahorina zaradi duplo manje a ubjedljivo je najjaca u BH kad je zimski turizam u pitanju.Samo bi trebalo uvesti red u restorane tj da jelovnik pise na srpskom,engleskom i ruskom a to je lako uraditi.
Luka sredi Stari grad,pocni sa poplocavanjem na vrijeme da se ljeto doceka u novom ruhu,novom ponudom i sa novim sadrzajima i da se provozas sa bajkerima kroz grad.:-)

Odgovori

Dje su ti silni turisti,u hotelskoj sobi igraju karata i neizlaze napolje,ma dajte molim vas neprosipajte gluposti!Glavni turisti su Dubrovcani koji dodju da pazare jeftino u Oricevom Tuzlanskom Bingu i tu ga vezi!

Odgovori

Evo ih turisti pun grad,proc se nemoze kolika je guzva,kafu nemas gdje popit,sve full puno!

Odgovori

Domacin,centar grada,Duba,realan itd sve jedna te ista osoba pise komentare i to sve jedan za drugim.Idi jado radi nesto vidis da si obolila osoba od mrznje prema Trebinju.Nama je super,prezadovoljni smo a kako je tebi trebas da pitas doktora i ostala strucna lica.
S obzirom da drzava nista ne ulaze u turizma i da se Trebinje razvija samo od sebe bez icije pomoci moze se reci da je dobro.Ovo nigdje nema da drzava ni jedan jedini cent ne odvaja za turizam.Trebinje ima mnogo dnevnih posjeta,izleta i sl i nadam se da ce jos vise biti samo treba da se poradi na nekim stvarima kao sto je sredjivanje kupalista,zatvoreni bazen sa par sauna i da se kej produzi do manastira Tvrdos sto bi znacilo da bi se uz rijeku mogao voziti biciklo.

Odgovori

E jest vijest,barem da je i priblizno tacna,ovako rekla kazala!

Odgovori

50 hiljada nocenja,milioni su uzeti onda od turizma a u gradsku kasicu za citavu godinu,tek koja hiljada onako da se kobajagi pokaze.

Odgovori

Najopasniji federalni bot je 6897, on ne miruje ni u blage dane, ujedinjen u mržnji sa debelom olgom. Isprazan i neispunjen tip zato što je Luka sve što nije on, i zato je opsjednut tim momkom. Pominje ga svakom komentaru i sanja da je u njegovoj blizini.Plaćen od Vukana i sekte i Sarajeva sjedi za računarom i zarađuje bijednih judinih 30 srebrnjaka.Ako i postoje ti Lukini botovi barem rade za čovjeka iz Trebinja, a ne za sektaša Vukana koji iz Teherana pljuje na sve što je lijepo i srpsko u gradu.Ja sam lično da se naš grad reklamira na svim medijima, a nesretnik zaboravlja da ovo čitaju i ljudi koji nisu iz Trebinja i zbog kojih je pisano. 6897 i nezma šta se dešava po gradu jer je stalno za tastaturom i ako ga svaka vijest na ovom portalu frustrira toplo preporučujem Vukanovu Slobodnu Bosnu, klix i avaz tmo ćeš naći istomišljenike, ovdje si na pogrešnom mjestu mračna dušo.

Odgovori

Sokole moj,Ko je Luka?

Odgovori

Nije to Soko. To ti je Putin, ????… Vidis njegov potpis iz aviona koji poleti sa Zubaca. Isti taj avion nosi desetine tona gotovih tekstilnih proizvoda iz citave Istocne Hercegovine koju je BikKojiSjediLaktaski preporodio i ulozio milione od prodaje telekoma Rs. To ti je sljedbenik onoga koji se dici sto nije bio u Brs. To je sljedbenik onoga koji je priznao genocid u Srebrenici. To je perjanica onoga koji je predao arhivsku gradju o Jasenovcu Amerikancima a oni Hrvatima i prodao se za pola dolara. To ti je neradnik sa „budzeta“ koji mjauce na cucavcu u Hetu jer nema stolice da sjedne ali bolje i nerad u drzavnoj sluzbi i parazit drustva nego privatni poslodavac.

Opet si se negdje primicao tamjanu crveni boticu. Ma nije bolan to za vas. Niste navikli pa vas zestoko radi. A ne daj boze da sam kao politicari a ponajmanje Vukanovic i Petrovic. I fala ti Boze sto imam mozak za razliku od nekih pa jos mislim svojom glavom i imam svoje JA a ne kao neki paraziti drustva. Vama crvenima je kao „saransak“ vampiru svak ko kaze istinu i usprotivi vam se. Pa bio jadan sa tim istim Bakirom i Sda je tvoj PoglavicaMile godinama cinio koaliciju kako na nivou Bh tako i u skupstini Rs. Sada kada niste vise vlast u Sarajevu svak vam je Bakirov a koliko sutra ce tvoj Manitu sjesti sa njim na pice i dogovoriti sve samo da dobije kredit od Mmf kada nestane para. Sto ga patriota Mile ne uzme od Rusa? Pa ne moze jet se ne bi mogao ograditi i trositi za ono za sta pare nisu namjenjene. Dalje od tamjana!!!

Odgovori

Sokole sram te i stid bilo zaboravio si pomenuti mene sa Vukanom i 6897 a to me vrijeđa

Odgovori

Trebinje,Foca,Jahorina i Andricgrad znaci mjesta koja imaju najvise posjeta se sami finansiraju iz svog dzepa.Privatni hoteli recimo na Jahorini svi rade super,koliko kod da zacjepe cijenu opet su puni a Bistrica muku muci jer Dodik koji nikad ni zutu banku nije ulozio u tu Jahorinu i to ne samo sada nego ni jedan Krrajisnik nikad nije dao dinar za Jahorinu sada uzimaju milione a dinar nece da uloze.
Isto je sa Trebinjem iz kojeg se pare iznose a nista se ne vraca nazad a to tako ne moze.Ako je zakon nakaradno napisna jer su ga pisali nepismeni onda treba da se mijenja.Ako je Trebinje turisticko mjesto onda RS mora iz budzeta da izdvaja za Trebinje,ako Trebinje da Vladi recimo 100 miliona bar 20% od toga ide nazad u Trebinje i to ne samo kroz poreze nego i za razvoj.To sto je Dodik nepismen,iskompleksiran i lopov nas nije briga, tome se mora stati u kraj.
Trece kod nas propali politicari koji su tenkovima dosli na vlast samo gledaju da sto veci namet razrezu …..te kontrolisu ko izdaje racune,ko placa sobe i boravisne takse a kad dodjes kod Bakira tamo niko nista niti kontrolise niti ko izdaje racune.Sve one lojave smrdljive cevabdzinice rade na crno,ni jedna ne izdaje racun,isto je sa buregzijama,kaficima,slasticarnama,prodavnicama,restorani,hoteli,pizzerije,firme…….sto znaci da samo Srbi placaju porez i finansiraju ne samo RS nego i onu Bakirovu rupu.

Odgovori

Ležaj u privatnim smještajima je u ovo doba godine je 10KM, u hotelima nešto više. Nova god. je popunjena bila, ostalo, 10%. Pogledajte booking, realiticu itd.
Ovdje je najveći problem ovo pompezno laganje javnosti, o popunjenosti, ne samo sad, nego i u ljetnoj sezoni. Narod povjeruje tim lažima, pa uzme kredite, svi se dali u i izdavanje, a onda realnost. Kakvi turisti, kakvi bakrači.Biće prazno kao na CG primorju, gdje u sred jula za 5e nađeš ležaj. Da ne govorim za ovolike hotele…
Nego čini mi se da se vlasnik ovog sajta dao u propagandu ove vlasti, vjerovatno će i on kao i Bokonjićka u HET

Odgovori

Nisam iz Trebinja, al’ se po broju komentara na ovako glupu vijest da zaključit da se u gradu nema šta raditi i da vam je svima pravo dosadno dok vam se da ovo čitati a da ne govorim ovoliko komentarisati. Nadam se da će vam se grad zaista napuniti pa da će vam biti interesantno da izađete i prošetate i zamjenite svoju zimsku, ustaljenu monotoniju, svjezim zrakom i ugodnim provodom.

Odgovori

Jednom je novinar politicara pitao sledece, kako komentarisete sto vam protivnici govore da ste lopov i kriminalac, sta ce narod reci, a on je odgovorio da naravno da nije lopov, a za narod, pa pola ce povjerovati a pola nece, protiv toga ne mogu nista. Propaganda je najjace oruzje kome se se narodu ispira mozak, i kreira misljenje, u Trebinju 60 odsto naroda su obicna telad i ovce i primice bilo kakvu informaciju kao tacnu, sobzirom ciji su mediji u Trebinju, u BL, odnosno cije je 90 odsto medijskog prostora nije ni cudo kako nam je, glupi narode. Tako i ova informacija, vise od 60 odsto ljudi vjeruje a da nije razmislilo ili razvilo svoj film i sliku PUNIH TREBINJSKIH ULICA u svojoj glavi.

Odgovori

Nisam ni čitao tekst zbog nepismenosti. Ako se već bavite javno novinarstvom onda se bar potrudite da napišete ispravno. Kada se piše velikim slovima onda su sva slova velika…….. LJ NJ DŽ itd… ovo malo j bode oči.

Odgovori

Da trebinjci imaju malo sliffa i da nisu 7ma liga u turistickoj nauci, prvo bih radili na gradskom dostojanstvu. Trebinje i trebinjci su bili uvijek ponosni na svoj grad, jer je davao pozitivnu energiju i osjecaj da si na Bliskom Istoku, u Rusiji, u Napulju, u francuskoj Provansi. Trebinje grad sa velicinom opstine, a nema veze sto je tako mali gradic, ali ako uzmete sve vrijednosti i resurse treba da komanduje sa tim dijelom koji je kroz sve velike civilizacije pripadalo Trebinju. Ako trazite odgovor, on Jeste ono sto ste mislili, a strah vas je reci istinu, u pitanju su Konavli, ne Herceg Novi, kao sto je neko htio sa podsmjehom da se nasali.
Trebinje kao grad, danas gleda nazalost nesto sto nije univerzalno, vec empirijsko, zato su tu gdje jesu. Trebinjci koji su krasili Trebinje su utisali, ne cuju se. Mozda se drze one izreke velikog Mehmeda Mese Selimovica.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja