Trebinje je postalo sve zanimljivija turistička destinacija ne samo tokom ljetnih mjeseci, već i tokom zime, o čemu svjedoče popunjeni smještajni kapaciteti, ali i sve veći broj turista na ulicama grada.

trebinje grad foto

U grad na Trebišnjici u decembru i u prvim danima januara 2017. godine privlači ih blizina turističkih destinacija crnogorskog i hrvatskog primorja, a mnogi su posjetili naš grad i zbog "Zimzograda", za koji kažu da je pun pogodak u hladnim mjesecima.

Dobre rezultate u protekloj godini i u prvim danima 2017. sa ponosom ističu u gradskoj Turističkoj organizaciji, najavljujući nove sadržaje i promocije grada radi privlačenja novih posjetilaca.

Za prvih jedanaest mjeseci 2016. godine u Trebinju je evidentirano 50.500 noćenja, što je za oko 20 odsto više nego u istom periodu 2015., a u strukturi turista najčešći posjetioci su iz Srbije, Turske, Južne Koreje i Grčke.

"Najveće interesovanje turista bilo je tokom ljetnih mjeseci, ali i tokom maja i septembra. Iznenadio nas je veliki broj turista u oktobru, ali i na samom kraju godine", kazao je Žarko Vico, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji.

zarko vico

I Vico se složio da je Zimzograd obogatio turističku ponudu Trebinja, kao i da je njegovo organizovanje potvrdilo da naš grad raspolaže sa svim neophodnim uslovima da razvija turizam i tokom zimskih mjeseci.

Sa povećanjem broja noćenja porastao je i prihod od boravišne takse, koji je u protekloj godini iznosio oko 85.000 KM. Ipak, i dalje su veliki problem neregistrovani smještajni kapaciteti, koji ne učestvuju u plaćanju boravišne takse, već posluju u sivoj zoni.

U Trebinju ima oko 1.250 registrovanih ležaja, a kroz izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi, gradska skupština će donijeti odluku o visini paušalnih iznosa ove takse, čime će se u sistem registracije uvesti i vlasnici takozvanog privatnog smještaja sa područja grada.

"Kada se ova odluka donese, biće formirana i nadležna inspekcija, koja će vršiti kontrolu smještajnih kapaciteta", precizirao je Vico, dodajući da je prijedlog da paušalni godišnji iznos boravišne takse po jednom krevetu ne bude veći od 30 KM.

U narednoj godini trebinjski turistički radnici spremaju predstavljanja u zemlji i regionu, kao i organizovanje manifestacionog turizma koji će obogatiti turističku ponudu grada, a samim tim i Trebinje predstaviti kao kulturnu destinaciju Republike Srpske i BiH.

Krevet više u decembru i za Novu godinu tražio se u Hotelu "Nar" u Trebinju, gdje ističu da se zimska turistička sezona nadovezala na ljetnu, što u proteklim godinama nije bio slučaj.

hotel nar trebinje

"Od kada se otvorio Zimzograd svi smještajni kapaciteti su se popunili. Naši gosti su bili, uglavnom, iz Crne Gore, Srbije i Srpske i zadovoljni smo kako je sve proteklo", kazala je Maja Kovač, recepcionar u Hotelu "Nar".

U ovom hotelu, koji je pravo osvježenje na turističkoj sceni grada, kažu da će imati gostiju i u ostatku januara, očekujući da će se dobar početak godine nastaviti i tokom ostalih mjeseci u godini.

Građani kažu da turizam, uz dobru promociju i raznovrsnost sadržaja, može da postane jedan od važnijih grana trebinjske privrede, koja, pored što može da privuče nove turiste, donosi i znatan prihod za lokalnu privredu i gradski budžet.

"Primjetno je da su bili turisti iz Koreje, iz Italije, neke ture Rusa. Posjećenost je bila dobra što se tiče ove godine", kaže Ljubiša Vujović, prodavac u Zimzogradu.

Istog mišljenja je i Trebinjka Danijela Janjić. Njena prijateljica prodaje, takođe, u Zimzogradu - zadovoljna je prodajom, ali i posjetom turista.

"Rekla mi je da su neki dan bili Rusi i da su zaigrali kolo pod platanima. Pričala mi je da su rekli da im je lijepo u Trebinju", navela je Danijela.

U ovoj godini u Trebinju se očekuje otvaranje tri hotela, a u planu je izgradnja još nekoliko smještajnih objekata.

BROJKE ZA 2016. GODINU

- 50.500 noćenja

- 20 odsto više noćenja u odnosu na 2015.

- 85.000 KM prihod od boravišne takse

- 30 KM godišnja cijena po krevetu za privatni smještaj