Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici na mir i jedinstvo naroda i crkava, a Srbe u otadžbini i rasejanju da žive u bratskoj ljubavi, te poručio da će dok je Srba biti i Kosova i Metohije.

patrijarh-irinej-bozicna-poslanica

"Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra", istaknuto je u poslanici koju je na sajtu objavila Srpska pravoslavna crkva /SPC/.

Pozdravljajući božićnim pozdravom svu svoju duhovnu djecu u otadžbini i rasejanju, patrijarh Irinej ih poziva da žive u bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. "Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki NJegoš nazvao `grdnim sudilištem`. Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim", navodi se u poslanici koju je uputio srpski patrijarh sa svim arhijerejima SPC-a.

U poslanici se navodi da Božić ukazuje i na svetinju ljudskog života, poziva na oboženje, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom, već i vječnom, a ne na robovanje smrti.

"Svemu je od Boga darovan život, a posebno ljudskom biću, koje je u Hristu ikona Boga živoga. Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: `Rađajte se i množite i napunite zemlju!` Daj Bože da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života", ističe se u poslanici.

U Božićnoj poslanici se navodi da i u svetom Jevanđelju piše da ako ne postanemo bezazleni kao djeca nećemo ući u Carstvo nebesko, te ističe da je, stoga, Božić praznik djece, mladosti i vječne budućnosti.

"U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, caru mira, da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama", navodi se u poslanici.

Napominje se da se sam Gospod molio u svojoj prvosvešteničkoj molitvi riječima: "Da svi jedno budu".

"Neka ovaj Božić prizove u zajednicu one koji su se na bilo koji način odvojili od Crkve Boga živoga! Neka nestanu jeresi i raskoli, da bi svi ljudi, sa strahom Božijim, verom i ljubavlju, pristupili jedinstvu i životu jedne, svete, saborne i apostolske crkve", naglašava se u poslanici.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je pravoslavne vjernike da svi zajedno učestvuju u božićnom praznovanju, da ostave svakodnevne brige, da prinesu svoje darove Bogomladencu Hristu - duhovno zlato, tamjan i smirnu.

"A to znači našu veru, nadu i ljubav - i da se susretnemo sa Bogom i bližnjima", navodi se u poslanici.

Napominje se da je Sveti Jovan Zlatoust Božić nazvao korijenom svih hrišćanskih praznika jer nam je obećano i na neki tajanstveni i blagodatni način darovano i Sretenje i krštenje, i Preobraženje, ali i krst i Vaskrsenje Hristovo.

"Zato je naš narod govorio: `Bez Boga ni preko praga` i `Nema veće slave od Božića`, jer je u Božiću unapred okusio Tajnu Boga i svenarodnog spasenja u Crkvi Hristovoj", piše u poslanici.

Patrijarh Irinej napominje da je srpski narod - narod Božića, dio naroda Božjeg, ali i narod Svetoga Save, Svetog cara Lazara i svih ostalih mučenika i novomučenika, koji u zla vremena postradaše, kao vitlejemska djeca za istinu i pravdu Božiju.

"Njihove žrtve se sećamo i molimo ih da nas u nebeskom Vitlejemu pominju u svojim svetim molitvama, da bismo bili dostojni svojih svetih predaka, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle", ističe se u poslanici.

U poslanici se napominje da nam Božić otkriva smisao našeg života na zemlji, te da Bog postaje čovjek da bismo se mi ljudi obožili i naglašava da to nije hrišćanski maksimalizam, niti antropološka utopija, već realnost života u Hristu.

"Ne dozvolimo zato da nas išta od ovoga sveta, sveta koji u zlu leži odvoji od ljubavi Božije, otkrivene u Hristu Isusu, Gospodu našem. Punoća ove ljubavi je u rođenju Hristovom. Zato Božić zaista jeste `dan koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu`", navodi se u Božićnoj poslanici patrijarha Irineja.