Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Petropavlovom manastiru kod Trebinja, danas je, u prisustvu velikog broja vjernika, obilježena krsna slava vladike Grigorija i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske - Sveti Ignjatije Bogonosac.

slava vladike i eparhije trebinje (1)

U prigodnoj besjedi okupljenim vjernicima u crkvi Svetog apostola Pavla, vladika Grigorije je istakao da će Eparhija u ovoj godini ulagati u obrazovanje i pomoć siromašnim porodicama u svim parohija u Hercegovini, najavljujući osnivanje Centra za filosofiju i bogoslovlje u Trebinju i pomoć za stradalni narod u Siriji.

"Centar će biti povezan sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu. Baviće se prevodima, organizovanjem naučnih skupova, dovođenjem eminentnih profesora, organizovanjem ljetnjih škola", kazao je vladika Grigorije, dodajući da će novoosnovani Centar preuzeti i ulogu organizovanja tradicionalnog godišnjeg simpozijuma "Teologija u javnoj sferi".

Centrom će rukovoditi prof. dr Vladan Perišić, dok će u njegovom radu učestvovati i prof. dr Bogoljub Šijaković.

Vladika je naglasio da mu je veoma drago i što je na nivou cijele Eparhije donesena odluka da se pomognu po dvije ili tri socijalno ugrožene porodice iz svake parohije u Hercegovini, kako bi i one Božić proslavile na najradosniji način, a čime će  svi slijediti život i riječ Isusa Hrista.

"Na današnji dan, kad se jedna godina završava, a druga dolazi, razmišljao sam šta da učinimo da bismo bili ikoliko slični Hristu. I onda smo u Eparhiji odlučili da novac koji smo zaradili uložimo u pomenuti Centar i da pomognemo našem narodu tamo gdje je potrebno", rekao je vladika Grigorije.

Pomoć Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske neće izostati ni za stradalni pravoslavni narod u ratom razorenoj Siriji, pa će u narednim periodu biti upućena pomoć i u to područje.

"Razmišljajući o Svetom Ignjatiju, koji je služio u Siriji, pomalo sam razmišljao i o ljudima i djeci koja tamo pate i zaključio sam da je uvijek življenje svetog čovjeka praćeno stradanjem, kao i što su rođenje Hristovo i sav njegov život bili propraćeni stradanjem", napomenuo je vladika Grigorije, dodajući da ljudi ne trebaju da se boje stradanja koje je ono sastavni dio hriščanskog života, već da uvijek "orošavaju krst i stradanje s radošću vaskrsenja".

slava vladike i eparhije trebinje (1)

Njegovo preosveštenstvo je istaklo da je iguman manastira Tvrdoš - otac Sava pomogao kupovinu sanitetskog vozila za potrebe Bolnice u Trebinju, ističući da je sve to u duhu vjere u Hrista i za Hrista.

"Ovo nisu naši pokloni, to nisu pokloni vladike Grigorije, već svih vas i to sve u ime Isusa Hrista i njegove ljubavi, jer da nema te ljubavi ni ja ne bih nikome ništa pomogao", kazao je vladika.

Podsjećajući se na proslavu svoje krsne slave dok je bio dijete, vladika Grigorije je kazao da je to za njegovu porodicu i njega lično uvijek bio veliki praznik i sabor onih koje su, kao i danas, voljeli i među kojima bi se osjećali kao među svojima.

 "Za mene je Sveti Ignjatije Bogonosac ikona koja je uvijek bila u našoj sobi i svetitelj pred kojim sam se molio, a da nisam ništa znao ništa o njemu. Kad sam dobio priliku da čujem kakav je njegov život, onda sam bio jako srećan jer je on bio veliki svetitelj koji je postradao u Rimu", pojasnio je vladika.

Svetu arhijerejsku liturgiju, pored vladike Grigorija, služio je i umirovljeni vladika Atanasije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije, koji su  tokom liturgijezajedno prelomili slavski kolač, a zatim prisutne vjernike pozvali na "trpezu ljubavi".