Povodom 1700. godina od mučeništva Svetog Vlaha - zaštitnika grada Dubrovnika, pravoslavna crkva iz Dubrovnika dala je svoj doprinos u obilježavanju ove značajane godišnjice izložbom u galeriji Lazareti pod nazivom „Svetom Vlahu u čast“.

izlozba svetom vlahu u cast

Autori izložbe, akademski umjetnici i ikonografi Darijo Stanimirović i Stevan Kovačević, koji je inače i sveštenik pravoslavne crkve u Dubrovniku, na 15-ak svojih radova ispričali su zanimljivu likovnu priču o sv. Vlahu, ali i o pravoslavnoj ikonografiji.

Pored ikona Sv. Parca dubrovačkog, vidjele su se i originalne novoosmišljene kompozicije dolaska relikvija sv. Vlaha iz Konstantinopolja u Dubrovnik, prikaz Sv. Vlaha kao zaštitnika i  veterinara, te scena mučeničkog stradanja.

Večer su svojim prisustvom i pozdravima uveličali i biskup dubrovački Mate Uzinić i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Za muzički dio večeri postarali su se Hor smjera za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod dirigentskom palicom prof. Radeta Radovića, koji su izvodili kompozicije pravoslavne duhovne muzike, kao i gudački kvartet profesora Srednje muzičke škole iz Trebinja.

izlozba svetom vlahu u cast

izlozba svetom vlahu u cast

izlozba svetom vlahu u cast