Centar javne bezbjednosti Trebinje realizovao je ovog mjeseca kampanju "Ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik", s ciljem upoznavanja građana, prvenstveno djece, sa posljedicama koje mogu da prouzrokuju pirotehnička sredstva.

Akcija cjb Trebinje

Tokom kampanje dijeljeni su leci u Trebinju i opštinama istočne Hercegovine, a javnost je upoznata sa pravnim propisima u vezi kupoprodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava.

Zakonom o javnom redu i miru predviđena je kazna od 300 do 900 KM za lica koja pale pirotehnička sredstva na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana.

Upotreba pirotehničkih sredstava je zabranjena u zatvorenim prostorijama, kao i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Trebinje Saša Borjan kaže da se u ovu službu svake godine oko novogodišnjih i božićnih praznika za pomoć obrati veliki broj djece sa povredama zadobijenim od petardi i drugih pirotehničkiih sredstava.

On ističe da se uglavnom radi o povredama i razderotinama prstiju, kao i o opekotinama na šakama i licu, te napominje da može doći i do težih povrijeđivanja kao što su amputacija prstiju.

"Petarde i druga pirotehnička sredstva mogu izazvati i povrede očiju i oštećenja sluha", upozorava Borjan.