U prostorijama Udruženja dijabetičara grada Trebinja, danas su podijeljeni paketići najmlađim članovima, koji imaju dijabetes tip 1.

udruzenje dijabeticara trebinje pokloni za clanove

U udruženju dijabetičara ima 29 djece-članova do 18 godina, a od toga ih je jedanaest do petnaest godina. U udruženju članovi nisu samo iz Trebinja, već i iz ostalih opština Hercegovine, jer u njima nemaju mjesto za okupljanje.

Na prvi pogled, djeca sa dijabetesom su potpuno ista kao i druga zdrava djeca - igraju se, uživaju u svakom trenutku života, smiju se, raduju se, ali njihovo djetinjstvo nije bezbrižno kao što izgleda, napomenula je predsjednik trebinjskog udruženja Nada Bijedić.

Ona je istakla da u Republici Srpskoj  ima oko 300 djece koja su oboljela od dijabetesa, napominjući da svaki dan oni primaju insulin i to po četiri puta, pa iz tog razloga za dijabetes važi da je bolest koja nikada ne spava i nema razumijevanja za dječiju igru.

"To je ozbiljno oboljenje kome bi trebali posvetiti pažnju svi članovi društva. Dijete sa dijabetesom nije samo dijete sa dijabetesom, već je to dijete sa posebnim potrebama", pojasnila je Bijedić.

Četrnaestogodišnji Vaso, koji ima dijabetes od svoje pete godine, kaže da nije teško živjeti sa ovom bolesti, nakon što se navikao na nju.

"Treba se paziti da šećer ne padne. Sve se može jesti, ali koliko puta jedem toliko puta trebam da uzimam insulin", kazao je Vaso.

Kako bi današnje druženje pred novogodišnje i božićne praznike proteklo u lijepoj atmosferi pobrinuli su se učenici Medicinske škole iz Trebinja u ulozi klovnova i mališani iz Dječije igraonice "Ciciban" koji su svojom koreografijom  zabavili sve prisustne koji su u jednom trenutku i zaplesali.

Druženje  je proteklo pod budnim okom Djeda Mraza, koji je djeci podijelio paketiće.

udruzenje dijabeticara trebinje pokloni za clanove

udruzenje dijabeticara trebinje pokloni za clanove