Trebinje je večeras, u pravom smislu te riječi bilo srpski košarkaški centar.

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

Grad na Trebišnjici okupio je košarkaše iz Republike Srpske i Srbije na tradicionalnom saboru koji se po 20. put organizuje pod pokroviteljstvom Košarkaškog saveza RS, a na radost i zadovoljstvo košarkaških radnika u Srpskoj i Srbiji. Novina je ove godine da su i djevojke pokazale svoje znanje i umijeće.

Među najviđenijim gostima bio je Predrag Danilović, Trebinjac porijeklom, odnedavno prvi čovjek Košarkaškog saveza Srbije.

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

„Veoma mi je drago što su se najbolji košarkaši Republike Srpske i Srbije okupili baš u Trebinju. U ime Košarkaškog saveza Srbije mogu da obećam da Košarkaški savez RS može da računa na svu moguću pomoć od našeg saveza - bilo da je to u pitanju tehnička ili stručna pomoć mi smo tu za našu braću Srpske. Mogu još samo da očekujem da će ionako uspješna saradnji biti podignuta na još veći nivo“, rekao je Danilović.

Ana Joković, potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije, zadužena za žensku košarku, takođe, nije krila riječi hvale za organizaciju manifestacije.

„Prvi put sam u Trebinju, ali svakako da ovakva manifestacija zaslužuje apsolutnu podršku. U prilici smo da podržimo razvoj ženske košarke u RS, i vjerujem da ćemo naći načina da pomognemo razvoj ženske košarke u RS. Uspostavljanjem specijalnih veza između dva saveza saradnja je praktično počela i neki od trenera iz RS dolazili su na stručne seminare i obuku u Srbiju“, kaže Ana Joković.

Na poziciji plejmejkera igrale su dvije Trebinjke, obje su prve korake napravile u ŽKK "Trebinje 03".

Iskusnija Miljana Džombeta, član Košarkaške selekcije Srbije, za rivala je imala petnaestogodišnju Mariju Kešeljević iz "Trebinja 03".

„Čast mi je da igram za reprezentaciju Srbije, a divno je ponovo igrati pred svojom publikom. Ovakve manifestacije mogu da posluže razvoju ženske košarke u RS“, istakla je Džombeta.

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

Marija kaže da je presretna što je dio selekcije Republike Srpske, navodeći da je protivnik bio mnogo bolji i da je zasluženo pobijedio.

"I mi smo pokazali da imamo zavidan kvalitet. Nadam se naredne godine biti bolje“, dodala je Marija.

Za najbolju košarkašicu Republike Srpske u prošloj godini proglašena je Tamara Kapor, koja trenutno igra u ekipi Budućnosti iz Podgorice.

„Ovo mi je najdraže priznanje u karijeri i baš u mom rodnom gradu. Žao mi je što nisam mogla da igram zbog obaveza u klubu. Ovo mi je posebna čast i zadovoljstvo. Trebinje i ŽKK 'Trebinje 03' su mjesto mojih početaka i vidim da je pred klinkama iz mog matičnog kluba sjajna budućnost“, kaže Tamara Kapor.

Za najboljeg košarkaša proglašen je Draško Albijanić iz KK „Igokea“, koji zbog obaveza u klubu nije mogao da prisustvuje svečanosti.

Najatraktivnije zakucavanje izveo je Nemanja Nenadić iz reprezentacije Srbije.

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

On je od žirija dobio maksimalnih 15 poena u dodatnom finalu gdje je bio bolji od Obrada Tomića, člana reprezentacije RS.

Najuspješniji „trojkađ“ je Trebinjac Milan Lužajić sa 17 poena.

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

„Nisam mislio da ću se uopšte takmičiti. Prijatelj me je prijavio i evo pobijedio sam. Od slučajnog učešća do pobjede i to sam ostvario u svom gradu“, kaže Lužaić.

Trener Svislajon Leotara kaže da su ključni igrači odigrali utakmicu bez mnogo pritisaka, dodajuči da klub čiji je šef stručnog štaba očekuje polufinale Kupa RS, a ako pobijede i finale 9. januara na Dan Republike Srpske.

Na kraju recimo da su oba rivala pokazala svu ljepotu košarkaške igre, a više uspjeha imale su selekcije Srbije.

REZULTATI UTAKMICA

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

Republika Srpska-Ženska košarkaška liga Srbije 62-97, po četvrtinama 13-22, 21-26, 13-26, 15-23.

kosarkaski sabor rs trebinje (1)

RS: Odžić, Kešeljević 4, Šehovac 2, Ćuk 2, Goronja 6, Kajtaz 8, Trninić, Ilić 10, Milaković 3, Suzić 4, Zubac 19, Papović 4 . Treneri: Sunčica Marčeta i Milorad Nadaždin.

kosarkaski sabor rs trebinje (1)

ŽK liga Srbije: Radović 6, Stevanović 10, Živadinović 6, Radić 11, Stoiljković 3, Katanić 2, Ilić 8, Đorđević 19, Bogićević 8, Turudić 12, Džombeta 2, Bajić 10. Trener: Miloš Pavlović.

Republika Srpska – Muška košarkaška liga Srbije 71-79, po četvrtinama 18-16, 9-25, 20-20, 14-18.

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

RS: Đ.Aleksić 7, V.Aleksić 6, Ivković 2, Pelkić 14, Ivetić 6, Kokoruš 3, Lužaić 2, Radmilović 4, Ninković 4, Stanimirović 4, Tomić 14, Jovičić 5.

kosarkaski sabor trebinje 2016 (3)

MKL Srbije: Jovović 2, Kužeta 3, Janković 11, Stevanović 6, Milošević 3, Nenadić 6, Radulović 12, Jeftić 18, Jovišić 6, Todorović 10, Đorđević 2

kosarkaski sabor rs trebinje (1)

kosarkasi leotara