Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da krađa goriva na štetu Rudnika i termoelektrane /RiTE/ Gacko predstavlja kriminal velikih razmjera koji mora do kraja da bude istražen, a počinioci procesuirani i najstrože sankcionisani.

Milorad Dodik

"Svi učesnici u tom lancu kriminala, bez obzira o kome se radi i na kojoj se funkciji nalaze, moraju da budu kažnjeni", istakao je Dodik.

On je pozvao Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da sprovede opsežnu istragu kako bi počinioci ovog krivičnog djela i njihovi saučesnici bili privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni.

"Zastrašujuće je da je ova krađa, koja je godinama bila skoro javna tajna, tek sada u potpunosti izašla na vidjelo", ocijenio je Dodik, naglasivši da Republika Srpska ne smije dozvoliti da ovakav kriminal ostane nekažnjen.

Na području Gacka provedena je policijska akcija kodnog naziva "Dizel" u okviru koje su uhapšene 32 osobe zbog sumnje da su krali naftu iz Rudnika i Termoelektrane Gacko.

Akciju provodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa policijskim službenicima Uprave policije i centara javne bezbjednosti Trebinje i Istočno Sarajevo.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da će na saslušanje biti privedeno 30 lica.

"Riječ je o organizovanom kriminalitetu u vezi sa teškom krađom. Krali su gorivo iz radnih mašina u RiTE Gacko. Šteta se utvrđuje", rekao je Ćulum novinarima u Banjaluci.