ŽELjKO KOVAČEVIĆ – Sljedeća godina investiciona, ERS ulaže 357 miliona KM

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 25. 12. 2016. - 14:36h

Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ prebaciće u 2016. godini plan proizvodnje električne energije za deset odsto, smanjeni su distributivni gubici, dok su ukupna investiciona ulaganja za 2017. godinu predviđena u iznosu od 357 miliona KM – ističe u intervjuu Srni Željko Kovačević, direktor ERS-a.

elektroprivreda rs

On najavljuje da će njegov i prioritet kompletne Uprave matičnog preduzeća biti da zaštite interese i prava radnika, ali i da sačine plan ušteda, koji se od njih očekuje.

„Napravićeno određene kompromise i korekcije – radne grupe ovlaštene od Sindikata radnika i Uprave preduzeća treba da dogovore sve detalje i nađu prihvatljivo rješenje“, napominje Kovačević govoreći o novom Kolektivnom ugovoru.

Kada je riječ o poslovanju pojedinačnih preduzeća, Kovačević navodi da se njihovi finansijski izvještaji očekuju krajem februara, te da je rano govoriti o brojkama, dok će konsolidovani izvještaj Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ biti 30. aprila 2017. godine.

INVESTICIONA GODINA 2017.

Kovačević naglašava da se najznačajnije investicije za sljedeću godinu odnose na proizvodna preduzeća – tri hidroelektrane i dvije termoelektrane i napominje da će ERS, uglavnom iz sopstvenih sredstava, u narednoj godini ulagati u opremu i nove objekte proizvodnih preduzeća.

„Za te svrhe planirano je 248 miliona maraka, pa se s pravom može reći da će 2017. biti investiciona godina“,navodi Kovačević za Srnu, a kao najvažnije investicione projekte najavljuje izgradnju dovodnog tunela sa ulaznom građevinom i pristupnim tunelima za hidroelektranu Dabar, početak građevinskih radova na izgradnji MHE „Bočac 2“, te za pripremne aktivnosti na realizaciji projekta hidroelektrane „Buk Bijela“.

Najviša ulaganja, ističe, biće u TE „Ugljevik“ – planirano je 122 miliona maraka.

„Za projekat odsumporavanja izdvojili smo 30 miliona, a radiće se i kapitalni remont generatora, rekonstrukcija elektrofiltera, nabavka rudarske mehanizacije, dampera, bagera“, precizira Kovačević.

Što se tiče Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ „Gacko“, planirana je investiciona otkrivka uglja u iznosu od sedam miliona maraka i nabavka rudarske mehanizacije.

Planirana investiciona ulaganja elektrodistributivnih preduzeća u 2017. iznosiće 96,8 miliona maraka, i to 60 miliona za izgradnju novih distributivnih objekata, a ostatak novca biće utrošen u sanaciju postojeće mreže i objekata.

ERS investira i u vanjske poslove, tako da je za izgradnju zatvorenog bazena u Trebinju, čiji radovi počinju sljedeće godine, izdvojila 4,8 miliona maraka.

Kovačević podsjeća da je, od 1. januara do 31. oktobra ove godine realizovano 111,5 miliona investicija, prvenstveno u proizvodna preduzeća koja su u kapitalne projekte, novu opremu i objekte uložila, 77,5 miliona maraka.

zeljko kovacevic ers

Kada je riječ o distributivnim gubicima, direktor ERS-a napominje da je nastavljen trend njihovog smanjenja , ističući da su u 2016. godini iznosili oko 11,5 procenata, što je na nivou realnih tehničkih gubitaka sistema, i manje nego u Srbiji, gdje iznose oko 14 odsto, a Crnoj Gori 16 procenata.

VIŠAK RADNIKA I OTPUŠTANJA?

Kovačević kaže da matično preduzeće, po sistematizaciji, predviđa 207 radnih mjesta, a da trenutno zapošljava 199 .

„Shodno tome, viška radnika nema, pa neće biti ni otpuštanja u narednom periodu. Kada su u pitanju zavisna preduzeća njihove Uprave su zapošljavale u skladu sa svojim potrebama. Zbog teške ekonomske situacije pri zapošljavanju se vodilo računa o osjetljivim kategorijama, socijalnim slučajevima i porodicama poginulih“, navodi Kovačević

ERS I LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA

Direktor ERS-a kaže da je ovo preduzeće okosnica razvoja privrednog i energetskog sistema Republike Srpske, a da bi ostalo takvo u narednom periodu neophodno je odgovoriti na brojne izazove.

„Otvaranje tržišta električne energije neminovno mora zaživjeti i u praktičnom smislu, a mi moramo biti spremni, kako bi i dalje ostali najpouzdaniji i najjeftiniji ponuđač struje u Srpskoj. U tom smislu čeka nas reorganizacija i restrukturiranje sistema ERS-a, i njegova participacija na postulatima modernog tržišta električne energije“, ističe Kovačević.

Kovačević navodi da su pred ERS-om obaveze Nacionalnog plana za redukciju emisija štetnih čestica koje će dovesti do izgradnje zamjenskih kapaciteta, prvenstveno u sferi obnovljivih izvora energije, ali i izgradnje novih postrojenja termoelektrana.

Ističući da ERS za Republiku Srpsku ima strateški značaj, Kovačević zaključuje da su ekonomski racionalniji pristup, nove ideje, modernizacija pogona i prilagođavanje savremenim tendencijama tržišnog poslovanja ciljevi koje je potavio menadžment ovog mješovitog holdinga, uz očekivanje da će ih ispuniti zajedno, efikasnim i timskim radom.

TAGOVI:

Komentari

Jak,i snažan sistem Republike Srpske!!!!!!!!!!!!!!Divno je pročitati da u RS nešto napreduje…..Da se stvara nova vrijednost…….I,da BiH ima čime da se pohvali pred inostranim partnerima…….Ponos Srpske,to je ERS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Odgovori

Koja si ti blic naivcina.

Odgovori

Blic++++, sad će stručnjaci iz szp da se jave, ovo im je rak rana, što recimo Mihaljica nemože da se ovdje uvali da patuljak malo raskopava. hahahahaha svi su ko Mihaljica, mali buljavi i zli.

Odgovori

Hahaha paa glupani glupi dzaba vam sve kad ce je nas Milo privatizovat! Ee narodee stoko jedna glupa !

Odgovori

Dajte molim vas onoj bebi posao u ovoj zgradi, da ne reži i ne sikti po ovome portalu. Pokrećem akciju pomozimo bebi, zaposlimo bebu u ERS jer ona neće čak ni u opštinu, skorojevićka.Slavko obećao pa slagao, a bebe plače. izgubila gaće.

Odgovori

8 srecnika ceka posao po sistematizaciji cestitke za veliki uspjeh da se ubije nezaposlenost.

Odgovori

Al ABBA radi….

Odgovori

Jeli ovo onaj što je letio sa Zubaca.Koji je ovo prevarant.Kažu da ima u BL u stanu svoju statuu u svojoj veličini .E slika mu se urekla.Trebo je i Ćebedjiji jednu napravit.BOLESNIK

Odgovori

trebinje, nemožete preboliti što je Ćebedzija pobjegao iz izdajnićkog tabora, ja sam se čudio šta je radio među turskim miljenicima, Neđo je pošteni Srbin.

Odgovori

Cujem da Cebedzija ide za direktora zoloskog vrta. Rece mi Joco dimljacar da je Cebedzija prosao kao naj kandidat.

Odgovori

Nedjo je komadina koja je popunila mesto medju komadima !!

Odgovori

Unistio si Elektrokrajinu, pa bi sada i ERS. Minus 2016 ce biti vise desetina miliona.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja