Odbornici Skupštine grada Trebinja danas su donijeli odluku o osnivanju Fonda solidarnosti, u koji će novčana sredstva izdvajati svi privredni subjekti sa područja grada po stopi od 0,5 odsto, a koja će služiti za pomoć socijalnim kategorijama stanovništva.

skupstina tb

Prema riječima gradonačelnika Luke Petrovića,  iz Fonda će se finansirati različita davanja ljudima koji teško žive, borcima koji nemaju nikakvu pomoć, a plaćaju stanarinu, stipendije, subvencije za prevoz.

Pomagaće se i sugrađanima kojima su neophodne medicinske usluge van Trebinja, bolja ortopedska pomagala, banjska rehabilitacija.

"Prebacivanjem nasljeđenih socijalnih obaveza budžeta na Fond solidarnosti stvoriće se uslovi da se kapitalni budžetski prihodi, umjesto u potrošnju, kao što je bila dosadašnja praksa, usmjere na kapitalne investicije i razvoj", rekao je Petrović.

On je dodao da se sinoć sastao sa privrednicima grada, sa kojima je dogovorio da oni daju tri predstavnika u Upravnom odboru fonda, dok će energetski sektor dati jednog člana. Članovu Upravnog odbora će biti i zamjenik gradonačelnika, direktor Agrarnog fonda i Centra za socijalni rad

Fond solidarnosti će raditi po principu godišnjeg izdvajanja novčanih sredstava svih privrednih subjekata sa područja grada, koji su prethodnu poslovnu godinu završili za prometom većim od 50.000 KM, a po stopi od 0,5 odsto.

Njegov rad je privremen.

Iz redova opozicije kazali su da nemaju ništa protiv osnivanje Fonda solidarnosti, ali da se njegovo osnivanje mora zasnivati na zakonskim osnovama, odnosno na dobrovoljnoj osnovi.

Oni nisu dali podršku osnivanju Fonda solidarsnosti.

OSNOVANO PREDUZEĆE RAD, UKINUT "TREBINJESTAN"

Odbornici su donijeli odluku i o osnivanju Javnog preduzeća "Rad", koje će, dijelom, naslijediti "Trebinjestan", koje su odbornici prethodno glasali za prestanak njenog rada.

Preduzeće će se, između ostaloga, baviti pripremnim radovima na gradilištu, instalacionim radovima, ugradnjom stolarije, farbarskim i staklarskim radovima, čišćenjem zgrada, popravkom elektronskih uređaja...

"Novo preduzeće ima dva kolosijeka. Jedan je pomoć socijalno ugroženim porodicama i to besplatno. Popis tih domaćinstva imaćemo u aprilu ili maju iduće godine, kada mjesne zajednice predoče probleme. Prijedloge političkih stranaka nećemo primati. Drugi kolosijek je taj da će to preduzeće moći da izvodi građevinske usluge i to da naplati", kazao je Petrović.

Ovo preduzeće neće ugroziti nijedno privatno preduzeće u Trebinju, naglasio je Petrović, dodajući da će se "Rad" baviti poslovima koje su do sada u našem gradu izvodila preduzeća iz Gradačca i Doboja

Radnici Trebinjestana, njih šest, preći će u novoosnovano preduzeće "Rad".