Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je sa direktorom trebinjske škole "Jovan Jovanović Zmaj" Darkom Jegdićem obišao završne radove na objektu ove obrazovne ustanove, koji obuhvataju zamjenu svih 111 prozora, što je ukupno koštalo 100.000 KM.

prozori skola bregovi

Sredstva od 50.000 KM koja su bila potrebna kao učešće škole u prosjeku "Energetska efikasnost" obezbijedio je kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je imao sluha da pomogne ovoj ustanovi sa najvećim brojem učenika u istočnoj Hercegovini, da se stvore uslovi za bezbjednije izvođenje nastave i bolji rad učenika i svih zaposlenih.

Petrović je istakao da je, saznanjem da su usljed jakog vjetra pojedini prozori popadali u toku nastave, kao narodni poslanik razgovarao sa predsjednikom Srpske, upoznao ga o situaciji i zamolio za pomoć koja je, kako kaže, ubrzo i uslijedila.

"Kao roditelj čija djeca pohađaju ovu školu, ali i kao njen bivši učenik, osjećao sam potrebu da treba da pomognem da bi naši učenici i nastavnici imali neophodne uslove za rad i boravak u ovoj ustanovi, ali i da se postigne velika ušteda u potrošnji energije", rekao je Petrović.

On je istakao da će lokalna zajednica pomoći i radove toplotne fasade na školi, napominjući da će obezbijediti učešće koje predviđa Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

"Obično to bude 20 odsto i mi ćemo to obezbijediti u budžetu grada kao materijalne troškove za školu. Spremni smo to da uradimo odmah u sljedećoj godini kako bi već u narednoj sezoni grijanja ova škola imala znatnije uštede", rekao je Petrović, dodavši da će se, ukoliko bude potrebno još sredstava, ona iznaći.

Direktor škole Darko Jegdić izrazio je zadovoljstvo što su nakon 33 godine zamijenjeni svi prozori na školi, te zahvalio predsjedniku Dodiku za finansijsku pomoći, kao i gradonačelniku Petroviću na pomoći da se projekat realizuje i na njegovoj spremnosti da uvijek bude na usluzi kada je riječ o djeci i njihovim potrebama.

"Zamjenom kompletnih otvora na školskoj zgradi stekli su se uslovi za bolji rad učenika i svih zaposlenih, biće velika ušteda energenata, jer će sa istom količinom lož-ulja zagrijanost prostorija biće mnogo bolja", rekao je Jegdić i dodao da je izvođač radova firma "Međugorje" iz Banjaluke i da je riječ o veoma kvalitetnim prozorima.

Prema njegovim riječima, kompletni radovi biće završeni do kraja ove sedmice, a tehnički prijem uslijediće do kraja ove kalendarske godine.

On je podsjetio da su u prethodnom periodu zamijenjena vrata na zgradi škole, čije je radove finasiralo preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/.

Govoreći o planovima za naredni period i potrebama škole, Jegdić je istakao da je prioritetno da se već naredne godine počne raditi toplotna fasada na zgradi.

"Već imamo ponudu od međunarodne organizacije UNDP-a, s tim što škola mora učestvovati sa određenim sredstvima", rekao je Jegdić i zahvalio lokalnoj zajednici koja je obećala sredstva