U potkrovlju zgrade Muzeja Hercegovine nakon deset godina ponovo je pušten u rad mehanički satni mehanizam koji je postavljen na ovu zgradu 1904. godine, kada je završena i njena izgradnja - tada Austrougarske kasarne.

sat muzej

Značaj ovoga sata je veliki jer on nostalgično podsjeća Trebinjce na period kada je svojim otkucajima davao tačno vrijeme.

Na mjestu gdje se danas nalazi sat ranije je bila Kula zvonik koja je nakon turske okupacije preinačena u Sahat kulu.

"Od srednjovjekovne Kule zvonika, preko Sahat kule koja je pozivala na molitvu svoje vjernike do kraja 19. vijeka - od kada je Austrougarska odlučila da preinači njen krov, Kula zvonik liči na sve srednjoevropske građevine ovog tipa", kazala je Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

Ona je istakla da su se već u 12. ili 13. vijeku u Trebinju  čuli otkucaji javnog časovnika, što je jedan od pokazatelja gradske prošlosti.

"Želimo da posjetimo da i Muzej Hercegovine ima tu privilegiju da na ovom mjestu čuva uspomenu na austrougarski i turski okupatorski period, ali i na slavnu prošlost srpskog srednjovjekovnog Trebinja", dodala je Grujić.

sat muzej

Rekonstrukcija mehanizma javnog sata na Muzeju Hercegovine urađena je 1994. godine. Tada, kao i ove godine, rekonstrukciju su uradili Gojko Ninković i Savo Ambulija.

Majstori kažu da su uradili sitne popravke i korekcije, kao i da su svi dijelovi autentični, osim tegova i sajle koji su oni stavili prije 22 godine.

Legenda kaže da je ovaj sat odzvanjao cijelim Trebinjem, a majstori uvjeravaju da će tako biti ponovo.