Najugroženije kategorije stanovništva u Trebinju će u narednoj godini imati na raspolaganju Fond solidarnosti, koji će, kako je najavio gradonačelnik Luka Petrović, biti osnovan na sjednici Skupštine grada zakazanoj za 22. decembar.

Kako je pojasnio Petrović u izjavi za TrebinjeLive.info, Fond solidarnosti će raditi po principu godišnjeg izdvajanja novčanih sredstava svih privrednih subjekata sa područja grada, koji su prethodnu poslovnu godinu završili za prometom većim od 50.000 KM, a po stopi od 0,5 odsto

"Iz Fonda će se finansirati različita davanja ljudima koji teško žive, borcima koji nemaju nikakvu pomoć, a plaćaju stanarinu, stipendije, subvencije za prevoz. Pomagaće se i sugrađanima kojima su neophodne medicinske usluge van Trebinja, bolja ortopedska pomagala, banjska rehabilitacija", najavio je Petrović.

Petrović je istakao da će se prebacivanjem nasljeđenih socijalnih obaveza budžeta na Fond solidarnosti stvoriti uslovi da se kapitalni budžetski prihodi, umjesto u potrošnju, kao što je bila dosadašnja praksa, usmjere na kapitalne investicije i razvoj.

On je kazao da je planirani budžet za 2017. godinu oko 22,8 miliona KM, ali da će, biti potrošački - zbog viška zaposlenih i nasljeđenih obaveza za socijalna davanja.