NA OTVARANJU HILJADE GRAĐANA – Otvoren prvi trebinjski Zimzograd (FOTO)

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 17. 12. 2016. - 20:08h

Pod krošnjama stogodišnjih platana večeras je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, pred više hiljada građana, svečano otvorio prvi trebinjski „Zimzograd“, u okviru koga će u narednih 30 dana nastupiti blizu 1.500 učesnika.

On je poručio da prvi „Zimzograd“ posvećuje djeci Trebinja, pozdravljajući sve goste koji su došli na svečano otvaranje.

„Želim da ovaj grad ispunimo toplinom, ljubavlju, da nam ova hladnoća ne smeta i da nam tako bude i u budućnosti. Tako ćemo, svi zajedno, praviti bolje i snažnije Trebinje“, rekao je Petrović, pozdravljen gromoglasnim aplauzima Trebinjaca i gostiju.

Petrović se zahvalio udruženju „Napredna Hercegovina“, koje je inicijator Zimzograda, kao i svim predstavnicima državnih i privatnih preduzeća koja su podržala organizovanje ove manifestacije.

zimzograd trebinje (1)

„Zimzograd svake godine mora da bude moćniji i snažniji, i da širimo ljubav. Cilj nam je da vežemo cijeli region“, rekao je Petrović.

Slijedeći primjer grada Banjaluke, želja organizatora je bila da se i u Trebinju osjeti zimska čarolija i da se naporima cijele lokalne zajednice upotpuni turistička ponuda našeg grada.

Za Zimzograd se prijavilo 30-ak izlagača iz našeg grada i regije, koji će do 19. januara građanima Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske, kao i mnogobrojnim turistima, ponuditi široku paletu turističko-gastronomske ponude tradicionalnih jela – pršuta, sira, meda i vina, kao i proizvoda – ručnim radovima.

zimzograd trebinje (1)

„Zimzograd će u narednim danima otvoriti svoja vrata svim posjetiocima od 10.00 do 22.00 časa. Biće to prilika da u radosti proslavimo velike praznike – Svetog Nikolu, Novu Godinu, Božić, Dan Republike, Pravoslavnu Novu godinu i Bogojavljenje“, kazao je Aleksandar Vukanović, ispred „Zimzograda“.

Gradska uprava će pod okriljem ove manifestacije organizovati doček Međunarodne nove godine, a publiku će zabavljati rok sastav „Osvajači“. Doček će biti organizovan i za Pravoslavnu novu godinu.

Bogatim kulturno-umjetničkim programom biće obilježen Dan Republike Srpske – 9. januar.

Naporima cijele lokalne zajednice, u saradnji sa brojnim javnim ustanovama, organizacijama, nevladinim sektorom, školama i drugim institucijama, a zahvaljujući pomoći brojnih sponzora, tokom čitave manifestacije obezbijeđen je bogat zabavni program.

„Program je koncipiran za sve uzraste naših sugrađana, ali vjerujemo i za brojne goste iz zemlje i inostranstva“, napomenuo je Vukanović.

zimzograd trebinje (8)

Zabavni program kojim će se najviše obradovati najmlađi su leteći tepih, vozići, autići, koji će biti dostupni tokom cijelog dana. Posebna atrakcija je staza za klizalište, za koju je vladalo veliko interesovanje.

Dječiji program svakog dana u Zimzogradu počinje u 17.00 sati, gdje će se najmlađi zabavljati uz igru, ples, recitacije, crtanje, maskenbal, druženje sa Djeda Mrazom, Baka Mrazicama, klovnovima, a biće organizovani i nastupi mališana iz trebinjskih vrtića.

Za odrasle program počinje u 19.00 časova u kome će učestvovati kulturno-umjetnička društva, gradski horovi, plesni klubovi, bendovi, di džejevi, kao i domaći vokalni solisti uz nastup talentovanih učenika i njihovih profesora iz Muzičke škole i drugih škola iz našeg grada.

Poseban štimung daće trebinjski tamburaši.

Kulturni program biće upriličen književnim večerima, manjim pozorišnim komadima, likovnim i foto izložbama.

Ljubiteljima astronomije, zahvaljujući Trebinjskom astronomskom udruženju, biće omogućeno posmatranje nebeskih tijela.

U svečanom otvaranju Zimzograda učestvovali su članovi Plesnog kluba „Maris“, kantautor Božidar Bobo Vučur, solista Marija Ninković i bend „Afrodita“.

zimzograd trebinje (1)

zimzograd trebinje (8)

zimzograd trebinje (1)

zimzograd trebinje (1)

Komentari

Pozdrav Trebinjcima i svim Hercegovcima. Svaka cast na ulozenom trudu i organizaciji. Petrovicu samo nastavi i opravdaj povjerenje svojih sugradjana.

Odgovori

Beograd, Novi Sad I Trebinje, tri centra ljubavi i sreće. Bravo Hercegovci.

Odgovori

je*o te Beograd i Novi Sad

Odgovori

Samo ti ime govori da si za šume!

Stari Trebinjac, završio u bolnici od muke poslije večerašnjeg spektakla. Demonstrativno otišao u Dubrovnik.Ustaša ostaje ustaša-

Odgovori

Mora da si ustašo izbjegao iz Dubrovnika pa pobjegao u Beograd ,pa sad glumiš velikog Srbina.E ja sam ovo odbranio Majmune dok si ti sa tvojim Muftijom prodavao Ronhil po BG.Budi siguran ,sledeći put nećeš uspjet pobjeći

Odgovori

Bravo gradonačelniče , neka i Trebinjci uživaju u Zimzogradu!

Odgovori

Pa ovoliko naroda bude za slavu grada! Diivno, zao mi je sto nisam prisustvovala, ali za koji dan uzivacu u Zimzogradu :-)

Odgovori

Mislim da je cio grad i pola Hercegovine doslo. Stvarno je super. Vjerujem da ce ovako biti svaki dan.Ja prognoziram nekih 100.000 da ce proci ovda ali mozda i vise jer stvarno ko nije bio treba obavezno da dodje.Vjerujem da je ovo samo zagrijavanje i da ce Nova,Bozic i Srpska biti velicanstvene.

Odgovori

Svaka čast i sretno Vam bilo, ali… Dali će poreska uprava RS-a vršiti kontrolu izdavanja fiskalnih računa u toku je akcija zar ne? Koliko će koristi imati RS i grad Trebinje? Sretno…

Odgovori

Poreska uprava Republike srpske pokrenula je medijsku kampanju pod sloganom “Korak preduzmi, račun uzmi“, s ciljem suzbijanja sive ekonomije, nelojalne konkurencije i utaje poreza.

Načelnik Poreske uprave Područne jedinice Gradiška, Boro Spasojević, rekao je da fiskalizacija treba da poreske obveznike dovede u ravnopravan položaj i da uredi tržište u Republici Srpskoj. Spasojević je naveo da je Zakonom o fiskalnim kasama utvrđeno da je lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet robe ili pružanje usluga dužno da registruje svaki pojedinačni promet robe i usluga preko fiskalne kase i da podatke o tome proslijedi Poreskoj upravi, a da su građani dužni da preuzmu fiskalni račun za kupljenu robu. On je naveo da je kazna 50 KM za građane koji nemaju fiskalni račun u krugu 20 metara od objekta u kojem su kupili robu i dobili račun. Spasojević je rekao da inspekcija poreske uprave redovno kontroliše izdavanje poreskih računa i da sprovodi i vanredne kontrole.

Cilj akcije “Korak preduzmi, račun uzmi“ je da podstakne građane da traže račun za kupljenu robu ili usluge poreskih obveznika, naveo je Spasojević i dodao da građani nisu dužni platiti kupljenu robu ili usluge ako nisu dobili fiskalni račun. Za poreske obveznike koji ne postupaju u skladu sa zakonom predviđene su novčane kazne: od 2 000 do 15 000 KM za pravna lica i od 500 do 3 000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 500 do 1 500 KM za preduzetničke radnje. U slučaju kršenja propisa inspektor ima obavezu da zatvori objekat u kome se obavlja djelatnost na najmanje 15 dana. Prva fiskalna kasa u RS puštena je u rad 2008. godine.

Odgovori

KAMPANJA PORESKE UPRAVE – Korak preduzmi, račun uzmi!
Autor: TrebinjeLive Foto: Ilustracija TREBINJELIVE 16. 12. 2016. – 13:25h

Koliko god jedna država nastoji pravno regulisati obavljanje ekonomskih aktivnosti uvijek postoje segmenti u kojima veći ili manji obim ekonomskih transakcija izmiče nekim od tih propisa.

poreska kampanja

Tako je i Vlada Republike Srpske uvođenjem fiskalizacije krenula u suzbijanje sive ekonomije, nelojalne konkurencije i utaje poreza. Cilj provođenja fiskalizacije je dovođenje u ravnopravan položaj svih obveznika, uređenje tržišta u RS,te povećanje fiskalne discipline.

Uvođenjem fiskalnih kasa značajan dio prometa prešao je iz sive zone u legalne tokove. Prva fiskalna kasa u Republici Srpskoj puštena je u rad u avgustu 2008. godine.

Da je fiskalizacija uspješan projekat, čije je uvođenje bilo itekako potrebno, pokazuje i smanjenje sive ekonomije, što ima direktan uticaj na povećanje javnih prihoda, te dobijanje podataka koji se koriste za preciznije izračunavanje krajnje potrošnje u RS u sistemu PDV-a.

Međutim, da bi projekat fiskalizacije dao još bolje rezultate, neophodna je aktivnija uloga građana. Građani se od početka uvođenja fiskalizacije smatraju najvažnijom karikom uspješnog provođenja fiskalizacije.

S obzirom da neizdavanje računa vodi izbjegavanju plaćanju poreza, Poreska uprava RS očekuje da se i građani aktivno uključe u suzbijanje sive ekonomije, tako što će uzeti fiskalni račun. Ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju svoj doprinos u utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije.

Sam Zakon o fiskalnim kasama kaže da svaki kupac prilikom kupovine mora uzeti račun, a ukoliko ga ne dobije nije dužan da plati.

Međutim, u praksi se pokazalo da postojanje zakona ne znači i da se on u cjelosti i primjenjuje. Postoje kontrole, kao i sankcije za nepoštivanje zakona, a koje ujedno predstavljaju i garant za poštivanje istih.

Međutim, kontrole postaju neefikasne u slučaju kada većina građana ne poštuje ili zanemaruje propise. Naime, ako želimo da povećamo svijest građana, te podstaknemo pojedince da poštuju propise, prvenstveno moramo da ukažemo da poštivanje propisa svim građanima donosi više koristi, nego što bi im donijelo da iste ne poštuju.

Važno je promjeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca.

Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje….

Borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

U traženju rješenja za poboljšanje poslovne klime i podizanje svijesti o važnosti izdavanja i uzimanja računa, Poreska uprava je krenula sa kampanjom „Korak preduzmi, račun uzmi“.

Neophodno je podići svijest i ukazati građanima da račun ne predstvalja samo parče papira koje mu zauzima mjesto u novčaniku ili ruci, nego da se upravo uzimanjem računa povećava ekonomska snaga naše zemlje, te predstavlja mali, ali veoma značajan korak ka boljem i kvalitenijem životu svih građana.

Da bi se postigli željeni rezultati, ponekad nisu potrebne velike promjene u propisima, nego samo male, sitne i naizgled nebitne promjene u ponašanju nas, građana. I zato:

„Korak preduzmi, račun uzmi“.

Odgovori

Zasto i cemu se cuditi?narod trebinjski uvjek je volio ringispalj sto bi znao reci pokojni Burdus.

Odgovori

Divno.Koliko su novca stavili u džepove organizatori?NOni ne rade džabe.

Odgovori

Stigao sam prije par dana u Trebinje iz Slovenije,moj otac je Trebinjac pa se tako i ja osječam,to što ste napravili Zimzograd je prava stvar neka se vidi da sada Trebinje ima prave ljude na čelu obštine koji znaju raditi svoj posao kako treba.

Odgovori

Bravo Luka. Trebinje se ponosi tobom i sa tobom.

Odgovori

Vodi kući Luku kad ti je dobar ,a naročito lijep.

Odgovori

Sve je fino i dobro organizovano, mozda malo i poskupo. Mislim da je nedostizno za budzete 90 posto Trebinjaca.

Odgovori

9 januar se neće slaviti, bili živi pa vidjeli.

Odgovori

Mujo, pa mi već slavimo. Zar ne vidiš?

Odgovori

Barjak slave ponijece bivsi Jusuf-Juja danas Janko Zubcevic a do njega Muamer danas Atanasije Robovic uz gitare i kancone braca Adi i Teo Breko danas braca Sarenac i druge da ne nabrajam.Srecnooooooooooooooooooo i bericatan 9 januar 2017g.

Mujo o tebi i tvom misljenju smo rekli 92.

Odgovori

Hoce hoce Mujo a ti ces prvi doci na porciju cvaraka,prsute i slanine.Ovo isto vazi i za one pokatolicene Dalmatince koji cak imaju i fudbalski klub koji nosi srspko ime Hajduk a ni sami toga nisu svjesni.Hajduk i hajduci su Srbi pravoslavci i zivili su po sumama od Djurdjevdana do Mitrovdana.Sva imena,jezik i obicaji su vam srpski a krijete da ste Srbi.

Odgovori

У праву си ти Мујо, срећа наша, па овим празноглавим србима слава значи кркање чварака,пршута,сланине…

Odgovori

Trebinju zinuli ko tele u šarena vrata,a organizatori strpali pare u svoj džep.Glupi narode.

Odgovori

Pa ti nemoj izlaziti,ostani kuci i pusti nas da blejimo

Odgovori

Vi i blejite,samo ste sposobni za to.

ZAŠTO BRIŠETE KOMENTARE ZA DOBRO RS-a i grada Trebinja? Koja je Vaša misija? Šta je Vaša vizija?

Odgovori

Bebo fali ti sexa. puno si nezadovoljna. Šetaj, vježbaj ili vodi ljubav, ubi te mržnja.

Odgovori

A neko je seljak bez valjanog argumenta pa se sluzi Bajinim stilom nipodastavanja i vredjanja kao ti. Hajde sada opleti po izdaji, ustasama, Bakirovcima….. Dobices sendvic u 1/7 hljeba i poklopac od jogurta da „oblizes“. Kocka do kocke kockica botic do botica….

Odgovori

Poklopi se usima nadji sta ti je radmila odgovorila i nejavljaj se. Kako ti ono rece „kome sta fali o tome i prica“ i cini mi se „da razvijas misice desne ruke“
Tako koliko znas o zenama tako se i ponasas.

Odgovori

Hajde kućice i nekako,ali ostalo brate neviđen KIČ! Vidi se da je načelnik juče iskočio iz trenerke i cipela. Lako je bilo njega „ođerat“ s Brda,ali nije Brda iz njega!

Odgovori

Jesi li i ti neka nacionalna manjina koja ce dobiti izliv krvi u mozak zbog zavisti ali idi u Medjunozje pa mantraj sa njima.Bravo Trebinje dolazim iz Srbije i jedva cekam.Predivan luna park i sajam ste napravili.

Odgovori

Dolazis ti k iz srbije da bi gledao leteci tepih i klizaliste bez leda, jedino mozes da sljegnes sa neke trebinjske selendre, nekih brda.

Bebo priznaj da si sa Zubaca….

Odgovori

Koliko je voznja na ringispilu, koliko na ljulji i koliko je koizanje.. da docedem đecu..

Odgovori

Dve marke za ovo dve za ono pa ti vidi! Cirkus bez satora!

Odgovori

Ima li slikanje na MAGARETU

Odgovori

bolan mujo,
slavicemo mi 9. januar
pa da ces puknuti od muke

Odgovori

Kucice ok..Tamo gdje i jesu…odlicna ideja i realizacija…
Al sav ostali sadrzaj je trebalo prebacit …Recimo ispred doma kulture i na tako slicne lokacije…
Ovako je previse sadrzaja koncentrisano na jedno mjesto…

Odgovori

Ovo se nekad zvalo putujuci CIRKUS KOLORADO, samo sad nema satre…..

Odgovori

ili VARGAS

Odgovori

Nažalost,nema više pravih trebinjaca,sve došlp iz Gacka i okoline.a što se tiče 92 vi ste branili trebinje iz necvjeća,a crnogorci vam držali prvu liniju,slažem se mujo treba vratit 29 novembar za slavu.vi živnete kad vam mi dođemo

Odgovori

IBRO NE MLATI OBRAZA TI NEMOJTE DOLAZIT BOGATI NISMO VAS POZELJELI PUSTITE VI NAS MI ZNAMO KAKO DA SE BRANIMO I ODBRANIMO

Odgovori

Još samo nedostaje „Zid smrti“!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja