Pod krošnjama stogodišnjih platana večeras je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, pred više hiljada građana, svečano otvorio prvi trebinjski "Zimzograd", u okviru koga će u narednih 30 dana nastupiti blizu 1.500 učesnika.

On je poručio da prvi "Zimzograd" posvećuje djeci Trebinja, pozdravljajući sve goste koji su došli na svečano otvaranje.

"Želim da ovaj grad ispunimo toplinom, ljubavlju, da nam ova hladnoća ne smeta i da nam tako bude i u budućnosti. Tako ćemo, svi zajedno, praviti bolje i snažnije Trebinje", rekao je Petrović, pozdravljen gromoglasnim aplauzima Trebinjaca i gostiju.

Petrović se zahvalio udruženju "Napredna Hercegovina", koje je inicijator Zimzograda, kao i svim predstavnicima državnih i privatnih preduzeća koja su podržala organizovanje ove manifestacije.

zimzograd trebinje (1)

"Zimzograd svake godine mora da bude moćniji i snažniji, i da širimo ljubav. Cilj nam je da vežemo cijeli region", rekao je Petrović.

Slijedeći primjer grada Banjaluke, želja organizatora je bila da se i u Trebinju osjeti zimska čarolija i da se naporima cijele lokalne zajednice upotpuni turistička ponuda našeg grada.

Za Zimzograd se prijavilo 30-ak izlagača iz našeg grada i regije, koji će do 19. januara građanima Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske, kao i mnogobrojnim turistima, ponuditi široku paletu turističko-gastronomske ponude tradicionalnih jela - pršuta, sira, meda i vina, kao i proizvoda - ručnim radovima.

zimzograd trebinje (1)

"Zimzograd će u narednim danima otvoriti svoja vrata svim posjetiocima od 10.00 do 22.00 časa. Biće to prilika da u radosti proslavimo velike praznike - Svetog Nikolu, Novu Godinu, Božić, Dan Republike, Pravoslavnu Novu godinu i Bogojavljenje", kazao je Aleksandar Vukanović, ispred "Zimzograda".

Gradska uprava će pod okriljem ove manifestacije organizovati doček Međunarodne nove godine, a publiku će zabavljati rok sastav "Osvajači". Doček će biti organizovan i za Pravoslavnu novu godinu.

Bogatim kulturno-umjetničkim programom biće obilježen Dan Republike Srpske - 9. januar.

Naporima cijele lokalne zajednice, u saradnji sa brojnim javnim ustanovama, organizacijama, nevladinim sektorom, školama i drugim institucijama, a zahvaljujući pomoći brojnih sponzora, tokom čitave manifestacije obezbijeđen je bogat zabavni program.

"Program je koncipiran za sve uzraste naših sugrađana, ali vjerujemo i za brojne goste iz zemlje i inostranstva", napomenuo je Vukanović.

zimzograd trebinje (8)

Zabavni program kojim će se najviše obradovati najmlađi su leteći tepih, vozići, autići, koji će biti dostupni tokom cijelog dana. Posebna atrakcija je staza za klizalište, za koju je vladalo veliko interesovanje.

Dječiji program svakog dana u Zimzogradu počinje u 17.00 sati, gdje će se najmlađi zabavljati uz igru, ples, recitacije, crtanje, maskenbal, druženje sa Djeda Mrazom, Baka Mrazicama, klovnovima, a biće organizovani i nastupi mališana iz trebinjskih vrtića.

Za odrasle program počinje u 19.00 časova u kome će učestvovati kulturno-umjetnička društva, gradski horovi, plesni klubovi, bendovi, di džejevi, kao i domaći vokalni solisti uz nastup talentovanih učenika i njihovih profesora iz Muzičke škole i drugih škola iz našeg grada.

Poseban štimung daće trebinjski tamburaši.

Kulturni program biće upriličen književnim večerima, manjim pozorišnim komadima, likovnim i foto izložbama.

Ljubiteljima astronomije, zahvaljujući Trebinjskom astronomskom udruženju, biće omogućeno posmatranje nebeskih tijela.

U svečanom otvaranju Zimzograda učestvovali su članovi Plesnog kluba "Maris", kantautor Božidar Bobo Vučur, solista Marija Ninković i bend "Afrodita".

zimzograd trebinje (1)

zimzograd trebinje (8)

zimzograd trebinje (1)

zimzograd trebinje (1)