U Trebinju će u narednom periodu biti osnovano Sportsko društvo /SD/ "Leotar", koje će imati funkciju nadzira takmičarskih klubova, najavljeno je nakon sastanka inicijalnog odbora koji čine gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predstavnici sportskih kolektiva čije ime je "Leotar".

sportsko drustvo leotar

Nakon višesatne rasprave u maloj sali Skupštine grada Trebinja, usaglašeno je da je potrebno osnovati SD „Leotar“ , formulisati odluku, napraviti statut i formirati upravni odbor društva koji će činiti sedam članova, kao i izvršiti adekvatnu registraciju ovog društva.

 

„Cilj nam je napraviti promociju sporta, izmijeniti trenutnu sliku sporta u našem gradu i ojačati sve sportske organizacije“, izjavio je Petrović, dodajući da novoformirano sportsko društvo neće imati upravljačka prava u sportskim kolektivima.

Petrović je kazao da će formirati i stručni savjet sastavljen od dokazanih sportista evropskog i svjetskog kvaliteta, porijeklom sa naših prostora, koji će ocjenjivati potencijal sportskih kolektiva i rad sportskog društva.

Prisutni su usaglasili da je potrebno definisati nedostajuću infrastrukturu i na taj način obezbijediti bolje uslove za trening i takmičenje ovih klubova i napraviti troškovnik zajedničkih troškova svih sportskih kolektiva, kao što su – sistematski pregledi sportista, prevoz na gostujuće utakmice, troškovi domaćih utakmica u smislu kotizacije, sudijskih nadoknada i ostalih rashoda koji prate ovakve kolektive.

Zajednički troškovi će se finansirati putem javnih nabavki kroz sportsko društvo, što će omogućiti manje troškove.

Zaključeno je i da nijedan sportski kolektiv neće imati finansijskih problema da odigra utakmicu, jer će sportsko društvo preuzeti obaveze plaćanja svih takmičarskih troškova klubova u sportskom društvu.

„Želio bih da istaknem da neće biti predsjednika upravnog odbora sportskog društva, već će se formirati dužnost samopredsjedavajućeg, koga će rotirati klubovi između sebe određeni vremenski period. Postojaće generalni sekretar sportskog društva koji će imati zadatak da komunicira sa gradskom upravom, privrednim kolektivima i sportskim društvima kao i sa savezima van Republike Srpske“, rekao je Petrović.