Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da je Vlada Srpske utvrdila Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2017. godinu od 3,2 milijarde KM i Prijedlog ekonomskih reformi Srpske od 2017. do 2019. godine.

zoran tegetlija

Tegeltija je naveo da je, utvrđivanjem ovih dokumenata, Vlada Srpske ispunila obavezu koja se odnosi na aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Ekonomsko-socijalni savjet Srpske ima pozitivan stav o Prijedlogu ekonomskih reformi, dok Savez sindikata Republike Srpske nije podržao Prijedlog budžeta za narednu godinu zbog obračuna minulog rada od 0,3 odsto", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je za izmjenu obračuna minulog rada neophodno promijeniti Zakon o platama zaposlenih u javnim službama, nekoliko zakona o zaposlenima u pravosuđu i Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/.

Tegeltija je podsjetio da je ukupno zaduženje Republike Srpske u narednoj godini planirano u iznosu od 608 miliona KM, da su u istom obimu zadržani svi izvorni prihodi i finansiranje, te da visina izdvajanja za plate u budžetu ne može biti promijenjena.

"Naš osnovni cilj u budžetu naredne godine jeste preusmjeravanje sredstava iz tekućih u kapitalne rashode. Vlada Republike Srpske ima program javnih investicija i ulaganja, a projekti koji će biti finansirani zavisiće od navedenog programa", dodao je Tegeltija i napomenuo da će biti nabavljen određen broj vozila, među kojima i za MUP Srpske.

On je ponovio da postoje dva modela za povećanje penzija u Srpskoj - redovno i vanredno.

"Na osnovu makroekonomskih pokazatelja nema osnova za povećanje penzija. Nisam siguran da li će doći do nekih drugačijih dogovora Vlade i penzionera, ali postoji prostor za određene korekcije", rekao je Tegeltija.

Vlada Srpske na sinoćnjoj posebnoj sjednici, osim ova dva prijedloga, utvrdila je po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, Prijedlog zakona o bankama Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Srpske, te Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Na sjednici su utvrđeni i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2017. godinu, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2017. godinu, te Nacrt zakona o poreskom sistemu Srpske.