TREBINJE – Udruženo protiv nasilja u porodici

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 13. 12. 2016. - 15:21h

U Trebinju su danas predstavnici 61 institucije i organizacije sa područja istočne Hercegovine potpisali Platformu zajedničkog djelovanja čiji je cilj suzbijanje nasilja u porodici i pomoć žrtvama nasilja na području ove regije.

nasilje platforma

LJiljana Čičković, izvršni direktor nevladine organizacije „Ženski centar“ koja je inicijator izrade platforme, kaže da je riječ o nadogradnji postojećih pojedinačnih sporazuma i protokola potpisanih u Trebinju 2005. godine i u ostalim opštinama istočne Hercegovine 2008. i 2009. godine, napominjući da se takav model pokazao veoma efikasnim.

Ona je podsjetila da su i prethodnih godina hercegovačke institucije i organizacije pružale pomoć žrtvama porodičnog nasilja, ali da će ova platforma zajedničkog djelovanja unaprijediti podršku tim licima.

„Prije potpisivanja ovog memoranduma institucije su se ugledale samo na zakon kada je u pitanju postupanje prema žrtvama nasilja, ali nisu obraćale pažnju na ono što bi mogli učiniti za njih, a šta je dozvoljeno“, rekla je Čičkovićeva.

Kao neke od primjera dosadašnjeg pozitivnog djelovanja Čičkovićeva je navela da je Dom zdravlja pružao besplatne ginekološke i ultrazvučne preglede ženama žrtvama porodičnog nasilja, državni i privatni vrtići omogućili su besplatan boravak za po dvoje djece iz tih porodica, dok su pojedine opštine u budžetu planirale sredstva za žrtve nasilja.

Ona je navela da je izuzetno dobar odnos institucija istočne Hercegovine prema žrtvama porodičnog nasilja prepoznat kao jedan od najboljih oblika uvezivanja institucija u BiH i da će kao takav biti predstavljen u brošuri švedske fondacije za mir i rodnu ravnopravnost „Kvina Til Kvin“.

Čičkovićeva je ukazala na povećan broj žrtava porodičnog nasilja koje su se Ženskom centru javile u posljednja dva mjeseca, napominjući da je to drastično više u odnosu na prethodne mjesece i godine.

„Ne mislim da je broj slučajeva nasilja u istočnoj Hercegovini povećan, već je riječ o ohrabrenju žrtava da o tome progovore“, rekla je Čičkovićeva i dodala da su žrtve uglavnom žene, ali i djeca, kao direktne i indirektne žrtve.

Ona je istakla da je istočna Hercegovina patrijarhalna sredina u kojoj je bilo veoma teško pokrenuti pitanje nasilja u porodici i izgraditi cijelu mrežu različitih aktera koji na dobrovoljnoj osnovi doprinose suzbijanju nasilja u porodici i pružanju podrške ženama žrtvama tog nasilja.

TAGOVI:

Komentari

LJilja Cickovic, treba li dalje pricati…

Odgovori

Ne treba.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja